Frågor & svar
Nyheter
Alexandra Larsson och Mikaela Kerber går andra året på KI och har ett år kvar innan de är leg biomedicinska analytiker. De är beredda att rycka in i sjukvården redan nu om det skulle behövas.

Eftertraktade - inte bara i coronatider

Drygt ett år kvar till examen skriker hälso- och sjukvården efter deras kompetens. Men det märks inte i lönekuvertet. Nu måste lönerna höjas för att säkra tillgången på biomedicinska analytiker.

Publicerad:

Laborationerna har flyttats fram för de studenter som utbildar sig till biomedicinska analytiker på Karolinska institutet. Själva undervisningen sker via webbverktyget zoom, nu när de inte får vara på universitetet.

– Det är lite segt, men det kommer att bli bra. Det är värre för dem som gör sitt exjobb och avser att ta examen senare i vår, säger Mikaela Kerber.

Kan rycka in

Både hon och kursaren Alexandra Larsson är redo att rycka in i sjukvården om det skulle behövas. De är inne på andra året och har ett år kvar till sin kandidatexamen.

– Vi skulle kunna gå in och utföra vissa arbetsuppgifter när alla misstänkta coronaprov ska analyseras. En del kan vi säkert lära på plats, säger Alexandra.

Som alla andra är de tagna av situationens allvar, men menar att biomedicinska analytikerna hamnar i skuggan av läkare och sjuksköterskor.

– Utan BMA hade man inte kunnat veta vilka som har smittats av coronavirus. På det sättet har vi en nyckelroll i sjukvården, säger de samstämmigt.

Inte under 28 k

Att yrkesgruppen jobbar lite i skymundan och inte gör så mycket väsen av sig speglar också lönerna.

– Det är tråkigt sett till den viktiga roll vi har. Även biomedicinska analytiker har hög arbetsbelastning nu. Vår kampanj ”inte under 28k” på första jobbet, hoppas jag ger resultat, säger Mikaela optimistiskt.

De förklarar att ingångslönen för BMA i dag ligger mellan 22 000 och 25 000 kronor per månad.

– Vi är värda mer, och nu är det ett gyllene tillfälle att höja lönerna. Redan innan coronakrisen var detta ett bristyrke. För Alexandra är tjusningen med yrket att det finns en patient bakom provröret.

– Man kan hitta så mycket i ett blodprov, allt från DNA och eventuella mutationer till olika sjukdomar. Den nära kopplingen till forskningen fascinerar mig också.

Viktigt jobb

Mikaela är inne på samma spår och ville studera naturvetenskap, och då helst biokemi.

– Jag har hamnat helt rätt. Planen är att jobba som BMA på olika arbetsplatser inom sjukvården för att lära mig yrket och alla metoder ordentligt. Sedan kan jag tänka mig att ta en master i Forensik - rättsmedicin.

Alexandra ser fram emot att bli färdig och kunna göra en viktig instans i yrkeslivet.

– Jag har drömt om att jobba inom djursjukvården, men det kan ändra sig, säger hon och öppnar upp för andra möjligheter.

Innan vi skiljs åt över telefon vill de slå ett slag för biomedicinska analytiker som inriktar sig på klinisk fysiologi.

– De har också en viktig roll i arbetet med coronapatienter. På klinisk fysiologi gör man bland annat de viktiga lung- och hjärtundersökningarna.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera