Frågor & svar
Nyheter
Här är Skissernas museum, som blev årets museum 2019Foto: Johan Persson

Besök muséer från solstolen

Coronakrisen är tuff för kultursektorn. Men Sveriges museer har gjort en storsatsning och ökat antalet digitala besök.

Publicerad:

– Vilken kraft som kom ur denna tråkiga kris! utbrister Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare för riksförbundet Sveriges Muséer.

För sina 225 små och stora medlemmar landet runt bevakar de intressena i museisektorn. Efter ett upprop i våras fick de en enorm respons på vad som var på gång och hur besökarna kunde nå utställningarna via webben. Hur mycket som finns att se och uppleva blev tydligare än någonsin och Jeanette bubblar av entusiasm över verksamheten.

– Jag blev väldigt stolt när jag såg vilket kulturkapital Sverige har, säger hon.

Museilagen, som Sveriges Museer har att följa, säger att aktörerna ska bidra till samhället och dess utveckling genom att främja kunskap, kulturupplevelser och fri åsiktsbildning.

26 miljoner

Vanligtvis har muséerna drygt 26 miljoner besökare årligen och hon understryker hur viktiga de är för samhället, genom att visa dåtid, nutid och framtid.

– Ta dig tid att gå igenom utbudet och se vilken skatt som finns där, säger hon.

En bransch som är så beroende av besökare och turister, drabbas hårt ekonomiskt av krisen. Sveriges museer för deras talan gentemot politiker, främst kulturdepartementet, för att lyfta fram medlemmarnas behov, berättar Jeanette.

De jobbar också med samverkan mellan museer, så att de till exempel ska kunna dela på utställningar.

– Museiverksamheten är hela landets institution, med hela samhällets historia, till exempel Judiska-, Vasa-, Historiska museet och Länsmuseerna, säger Jeanette.

Många uppdrag

Ett museum har flera olika uppdrag. De samlar in vad som händer i nutid för att kunna förklara det i framtiden. Exempelvis vid attentatet på Drottninggatan, där historien inte är över efter rättegången. Muséerna arkiverar fotografier och föremål därifrån. Länsmuseet på Gotland bevarar ruinerna, inte bara för att ha föreställningar där, utan för att kunna bevaka det unika historiska arvet i Gotland.

– Jag har en djup passion för museer, och jag får företräda det som jag älskar, avslutar Jeanette.

Smakprover ur skattkistan

Det digitala Museisverige har något för alla. Från Blekinges dansktid till Bonniers Konsthall, från Flygvapenmuseet till Fredens Hus.

Gå en stadsvandring i unika trästaden Eksjö, upplev pesten i 1700-talets Eskilstuna eller följ lantrasdjur på ett friluftsmuseum.

Hallwylska bjuder på mustascher, kvinnorörelsen, dejtingkultur och charterresor. Barnens gosedjur är välkomna på en åktur i Sagotåget på Junibacken. Järnvägsmuseet bjuder på tipspromenad i Gävle. I Kungliga Myntkabinettet får unga prova att ta hand om en månadslön.

Kampen för rösträtt, folkrörelserna och de första kvinnorna i riksdagen är fokus för Sveriges riksdag. Luffarslöjd, haute couture och kärlek förr i tiden bjuder Sörmlands museum på.

Läs mer på www.sverigesmuseer.se

Kommentarer

Kommentera