Viktigt! Uppdatera dina uppgifter på Mina sidor, som exempelvis aktuell arbetsgivare inför lönerevisionen.

Frågor & svar
Nyheter

10 tips: Så blir du en miljöhjälte på jobbet

Det finns mycket man kan tänka på, allt från resor, möbler samt hantering av dokument.

Publicerad:

1. Resor

Åk kommunalt, cykla eller gå till jobbet – om det är möjligt. Detsamma gäller för externa möten. Flygresor ger det överlägset största klimatavtrycket på kontoret. Att välja tåg även på längre resor ger snabbt resultat i klimatbudgeten. Bilen används när inga andra alternativ är möjliga.

2. Möten

Fler digitala möten. Förankra satsningen i ledningen och avsätt resurser. Ta reda på vilken teknisk utrustning ni behöver för era behov. Se till att alla får utbildning i de digitala verktygen. Läs mer: www.remm.se, där du hittar en 10-punktslista som i första hand är anpassad för myndigheter. Den funkar utmärkt även för andra.

3. Möbler

Nya fräscha kontorsmöbler kan vara lockande att inreda med efter en omflyttning. Tänk tvärtom. I en cirkulär ekonomi återanvänds gamla möbler. Det vittnar om nytänk och vilja att ta ansvar för planetens framtid. Slit och släng är ute. Måla om eller piffa upp med textilier och andra värdeskapande attribut, som förstås är tillverkade på återanvända material.

4. Sopor

Många sopsorterar hemma, vilket inte är lika självklart på jobbet. Se till att ha kärl för återvinning och bygg upp en fungerande logistik. Här gäller det att ledningen är med på noterna och att alla tar ansvar. Köksavfall kan med fördel komposteras eller fermenteras. Använd gärna bokashi, där tillförda mikroorganismer omvandlar organiskt avfall till jord på några veckor.

5. Köket

Det gemensamma köket och fikarummet kan vara en miljöbov om man inte ser upp. Borsta bort matrester i stället för att skölja under rinnande varmt vatten, och fyll diskmaskinen innan körning. Pappersmuggar och liknande är bannlysta. Den egna kaffemuggen behöver inte maskindiskas efter varje fika.

6. Belysning

Att alla lampor är utbytta till energisnåla LED-lampor är en hygienfaktor, liksom att släcka lampor när du inte är på rummet. Med rörelsesensorer i konferensrum, toaletter och andra gemensamma utrymmen minskar risken för att lampor är påslagna i onödan.

7. Dokument

Det papperslösa kontoret verkar det vara en bit kvar till. Dubbelsidiga utskrifter i svartvitt är en självklarhet och ska vara inställt som default på skrivaren. Ännu bättre är att läsa på skärmen och arkivera dokumenten digitalt.

8. Mejlen 

Skicka inte mejl i tid och otid. Alla i en sändlista behöver som regel inte ha all information, så undvik funktionen ”svara alla”.  Allt du gör digitalt kostar energi och värmer upp servrar, som måste kylas. Gå hellre över till grannen, även om hen sitter i andra änden av kontoret. På köpet rör du på dig och får chans till lite socialt häng.

9. Maten

Ta med egen matlåda till restaurangen. Här finns chans att spara mycket engångsmaterial. Kolla upp vilka restauranger som accepterar egen matlåda. Kom ihåg att du har ansvar för att din matlåda är ren. Enligt Livsmedelsverket finns det inga legala hinder för att hämta lunch i egen låda.

10. Plan

För upp och förankra frågor om hållbarhet i ledningen. Lägg upp en plan för miljöarbetet och sträva mot ständiga förbättringar. Testa gärna lite nya idéer, som bokashi för kompostering, och låt miljöarbetet bli en självklar del i vardagen. Och glöm inte att det ska vara roligt. Då ökar chansen till en bestående förändring.

 

Fler tips?

Har du fler tips på vad man kan göra för att göra kontoret mer hållbart? Mejla redaktion@naturvetarna.se

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera