Frågor & svar
Nyheter

Fråga experten: Vilken lön kan jag begära på första jobbet?

Jag är nyexad veterinär och undrar vilken lön kan jag förvänta mig på första jobbet? Tjänsten gäller på en privat klinik med kollektivavtal.

Publicerad:

Inom tjänstemannayrken så anger inte kollektivavtalen några minimilöner, och inte heller några andra lönenivåer. Här tillämpas individuell lönesättning, där arbetsuppgifternas art, innehåll och svårighetsgrad, medarbetarens kompetens och erfarenhet, samt det ansvar som följer med tjänsten påverkar lönen.

Det finns också andra faktorer som spelar in vilken lön man hamnar på. Som exempel kan nämnas utbud och efterfrågan vid tillfället och klinikens ekonomiska förutsättningar.

Vi rekommenderar att du som nyexad veterinär tar kontakt med Naturvetarnas medlemsrådgivning innan du ska på intervju. Vi har tillgång till statistik för veterinärer inom alla sektorer och kan ge goda råd som ökar dina möjligheter att nå framgång i lönesamtalet.

När du lämnar ditt löneanspråk bör du göra enligt följande modell.

  1. Vilken lön vill du ha? Denna siffra bör du nämna först, och den ska ligga något över den lön du tänker att det är mest rimligt att landa på.
  2. Vilken lön är du nöjd med? Denna siffra ska vara den lön som du tänker är mest rimlig att landa på.
  3. Vilken lön är lägstagränsen. Under denna gräns så tackar du nej till jobbet.

Tänk på att du ska kunna motivera ditt anspråk. Detta är särskilt viktigt när du lämnar ditt initiala löneanspråk. Utgå gärna ifrån jobbannonsen och häng upp din erfarenhet och kompetens på vad arbetsgivaren eftersöker. Försök vara så konkret som möjligt.

Kommentarer

Linda 2019-06-20

Dåligt att locka till läsning men sen inte ge något svar...

Tomas Hansen 2019-06-18

Håller helt med Lena..rent klickbait.. tänka seg att Naturvetarne sjunker så djupt..

Jacob Holmberg 2019-06-18

Hej Lena, På naturvetarna står vi för individuell lönesättning. Statistiken ser ut som följer: För nyutexade 2018 ligger spannet på ca 30.000-36.000 med en medianlön på 32.000. Med vänlig hälsning, Jacob

Lena 2019-06-17

Ganska billigt sätt att.locka in någon på er hemsida, genom att förespegla svar på en fråga- som ni sen inte svarar på!! Utan bara säger sen i texten att ringa er medlems-service. Dåligt tycker jag!
Kommentera