Frågor & svar
Nyheter

Tjänstepensionens dag 2019

Tjänstepensionen blir allt viktigare för den framtida pensionen. Ju högre lön du har, desto större del av den sammanlagda pensionen kommer att bestå av tjänstepension.

Publicerad:

Ungefär 9 av 10 har en tjänstepension via sin arbetsgivare idag. De flesta är kollektivavtalade men det finns också andra tjänstepensionslösningar. Trots att tjänstepensionen är en så viktig del för den totala pensionen så är det ganska många som inte vet om de har tjänstepension eller hur mycket som betalas in. Det är också få anställda som frågar om de får tjänstepension vid sin anställning och få arbetsgivare som faktiskt tar upp det som en bra löneförmån.

Fem tips för en högre pension

1. Jobba på en schysst arbetsplats

Tjänstepensionen blir en allt viktigare del av den totala pensionen.

2. Låt ingen annan mumsa på din pension

Se till att du betalar låga avgifter på ditt tjänstepensionssparande. Det gör du genom att alltid ställa dig frågan: Jaha, och hur mycket betalar jag i avgifter då?

3. Se över dina framtida miljoner

Gå in på minpension.se någon gång per år för att få en samlad bild över hur stor din pension kan bli. Där kan du också testa hur olika pensionsåldrar påverkar din pension. Ju längre du arbetar, desto högre blir din pension.

4. Dela på deltiden

Kanske har du svårt att få ihop livet med jobb, barn och allt annat som ska hinnas med?

5. Fundera på vad som händer efter döde

En filosofisk tanke, men för pensionen handlar det konkret om att se över vilken ersättning som går till din familj om du går bort.

Mer om tjänstepension hittar du på denna länk.