Frågor & svar
Nyheter

Dags att söka sommarjobb?

Sommarjobbet kan ge meriter som hjälper dig att nå drömjobbet. Du kan få ett fantastiskt tillfälle att skaffa praktiska erfarenheter som är guld att visa upp när du sedan söker jobb.

Publicerad:

Tänk på att det ofta är många som har samma teoretiska kunskaper när ni examineras, så all praktisk erfarenhet ger dig ett försprång. Försök i första hand skaffa ett relevant arbete för dina studier. Om du inte lyckas – försök fixa något annat jobb som du får bra erfarenheter av att ta med dig till nästa jobb, som ansvar, kommunikation och problemlösningsförmåga.

Tips när du söker sommarjobb

  • Inventera din arbetsmarknad: Läs företags webbplatser, gå på arbetsmarknadsdagar, använd rekryteringsföretag, jobbsajter och arbetsförmedlingen. Här finner du information om naturvetares arbetsmarknad och handplockade jobbannonser för naturvetare.
  • Kartlägg och använd ditt nätverk: Gå igenom alla sammanhang genom åren: sommarjobb, praktikplatser, ideellt arbete, studiebesök… Vilka människor/arbetsplatser/idéer verkar spännande och hur kan du gå vidare i kontakten med dem?
  • Om det finns jobb att söka: Läs på om företaget och lusläs jobbannonsen. Din ansökan ska visa det bästa av dig och måste vara anpassad efter annonsen – deras behov ska vara i fokus! Som medlem kan du skicka in din ansökan och få personlig feedback gratis.
  • Om det inte finns ett jobb att söka: En del jobb utannonseras inte, så läs på ännu mer om arbetsgivaren ifråga och hitta en nisch för dig. Formulera tre meningar om din kompetens som passar företaget och ring. Prata med rätt person, avdelningschefer är ett hett tips. Vare sig du får jobb eller inte, se till att ni kommer överens om hur ni skall gå vidare – ska ni träffas igen eller behövs en ny telefonkontakt? Skicka in en ansökning som visar att du är insatt i vad företaget gör och vill ha. Hänvisa till din telefonkontakt i början av det personliga brevet. Du kan även göra tvärtom: Skicka en spontanansökan och ring upp efter några dagar.

Var ihärdig och ge inte upp för lätt. Om du behöver mer information kan du alltid kontakta karriärservice och fråga mer, här får du bland annat CV-coachning.

Lycka till!

Kommentarer

Kommentera