Frågor & svar
Nyheter

Så undviker du beslutsfällor

Alla fattar vi dåliga beslut, sådana som man får ångra och som leder till konsekvenser som man egentligen borde ha förutsett. Var lugn, det finns hjälp att få, i alla fall enligt Niklas Laninge, som på Chefsfredag talar om beslutsfällor för chefer i Naturvetarna.

Publicerad:

Många går i fällan och fattar beslut när hjärnan är trött. En typisk situation är när ledningsgruppen har suttit hela dagen och diskuterat krävande problem. I slutet av dagen när det är dags att gå till beslut piggar inte ens kaffe upp och gäspningarna går inte att dölja.
– Då är risken stor att man fattar dåliga beslut. Hjärnan är utmattad och klarar inte av att väga in alla parametrar och se konsekvenserna.

Se upp för ja-sägare

Det finns fler situationer som gör att grupper fattar beslut som kan få ödesdigra följder.

– Att omge sig med ja-sägare och människor som stryker en medhårs kan upplevas som trevligt, men är riskfyllt. Även om man ser tecken på att saker är på väg åt fel håll, så är gruppen rörande överens om att färdriktningaren är den rätta.

Då krävs det mod för att våga gå mot strömmen och hävda en annan ståndpunkt. Vem vill förstöra den goda stämningen?

– Genom att vara medveten om den beslutsfällan är det lättare undvika den. Det gäller också vanefällan, att man gör som man brukar göra. Det har gått ju bra hittills.

Vänd på varje sten

Han höjer också ett varningens finger för trendspanare, som utger sig för att ha en objektiv bild av sanningen.

– Lägg ner den typen av trendspaning, som egentligen mer handlar om en personlig uppfattning än vad som väntar runt hörnet. Så låt inte trendspaningen ligga som grund för beslut.

Hur ska man då göra för att hamna rätt i besluten?

– Ifrågasätt och vänd på varje sten. Blanda kompetenser och låt folk utifrån värdera särskilt viktiga beslut. De är inte känslomässigt bundna till idén och de diskussioner som låg bakom idén.
Ännu ett tips från Niklas Laninge är att ta in en udda fågel – ett wild card – som gästspelar i ledningsgruppen.

– Gör det inte bara för syns skull, utan ge den personen utrymme att delta i diskussioner.

Plöjt ner resurser

Det är också lätt att hamna fel i besluten när man har investerat mycket tid och pengar i något.

– Det kan vara svårt att vända även om man inser att det kanske inte är den bästa lösningen. Då kan det vara läge att byta perspektiv och fundera på om idén håller om ni inte själva hade skapat den.

Många gånger väger också rädslan för att förlora tyngre än viljan att vinna. Inom ekonomi och beslutsteori kallas det för förlustaversion. För att undvika misstag är det enklast att inte göra någonting. Många vågar inte ta risken och väljer nuläge i stället för att göra något annat.

– Då är risken stor att tappa marknadsandelar och bli mindre framgångsrik än man annars hade varit, med följd att de bästa medarbetarna lämnar.

I stället för att förändra och förnya anlitas en konsult som gör en analys av läget, eller så gör man en kund- och medarbetarenkät för att få svar på vad som ska göras.

– Det behöver inte vara fel, men då gäller det att agera direkt på det och förändra. Men allt för ofta blir den typen av undersökningar skrivbordsprodukter.

Ny teknik lockar

Vem går inte igång på ny teknik? Man måste ju liksom hänga med.

– Varningslampa igen. Här finns risk för felbeslut. Det är lätta tänka: "vi kan inte det här. Därför är det viktigt", och beslut om stora investeringar i ny teknik görs utan att någon konsekvensanalys har gjorts.

Hjärnans vilja att följa mönster, och göra som man tidigare har gjort är en fallgrop.

– Utmaningen är att tänka nytt och våga testa nya idéer, men glöm inte att vrida och vända på dem, ifrågasätta och låta någon utomstående granska.

Chatten stjäl tid

Tidstjuvar på jobbet finns det gott om. En är vår digitala uppkoppling som rätt använd är otroligt kraftfull.

– Det är så lätt att dras in i chattar och slösa tid i sociala medier. Att svara på mejl kan uppfattas som produktivt, men är det sällan.

För att inte fastna i onödig mejlväxling och i sociala medier har Niklas Laninge några tips.

– Kolla av mejlen morgon och eftermiddag. Ha gärna ett autosvar däremellan, även om du är på plats. Du behöver inte svara direkt på mejl. När du är ledig ser du till att mejlen inte når dig förrän du är tillbaka på arbetet dagen efter.