Den 3-23 maj kan du som är medlem rösta fram ombud till kongressen. Det gör du genom att logga in via ett mejl från Survey Generator. Tack för din röst!

Frågor & svar
Nyheter

Nytt avtal för veterinärer 2020

Nästa år ska löner och villkor för närmare tre miljoner anställda omförhandlas. Det gäller också för landets veterinärer, som företräds av Naturvetarna i avtalsförhandlingarna.

Publicerad:

Veterinärernas nuvarande avtal inom privat sektor löper ut 31 maj nästa år. Den 1 juni ska ett nytt avtal med Gröna arbetsgivarna vara på plats för tjänstemän inom djursjukvård/djurparker.

Det är Naturvetarna som tecknar kollektivavtalet på uppdrag av Veterinärförbundet. I uppdraget ingår även att Naturvetarna ger facklig service till medlemmar i Veterinärförbundet.

Vad kan man förvänta sig av avtalsrörelsen 2020?

– Vi är i ett tidigt skede. Facken inom industrin, där bland annat Sveriges ingenjörer ingår, har gett ett bud på 3 procent i lönehöjningar under ett år till Svenskt näringsliv. Avsättningar till deltidspension och arbetstidsförkortning ingår i den lönehöjningen, säger Harriet Rehn, avtalsansvarig på Naturvetarna.

Märket visar vägen

Arbetsgivarna har inte helt oväntat svarat med att det är för mycket med hänsyn till industrins konkurrenskraft. Det Facken inom industrin och Svenskt näringsliv kommer överens om blir vägledande för alla avtal på arbetsmarknaden, genom det så kallade märket.

– Under tiden tar vi fram yrkanden i det branschavtal vi träffar för veterinärerna. I februari växlar vi yrkanden med Gröna arbetsgivarna.

I Naturvetarnas förhandlingsdelegation ingår veterinärerna Eleonor Fredler och André Rowe.

Palle Liljebäck

chefredaktör