Frågor & svar
Nyheter
Till vänster: Maria och unghästen Lousino. Till höger: Maria och Rioja hoppar 120 cm.Foto: Nils Lidén

Med barn och häst är hon bäst

Ett gott ledarskap är värt att premiera. Grattis Maria Persson, som av Svenska  Ridsportförbundets utnämnts till Årets ridlärare!

Publicerad:

Nästan hela livet har Maria Persson jobbat med hästar. Varje år under tolv år har hon blivit vald till Årets ridlärare vid Karlstad ridklubb. En lika stor glädje som ödmjukhet är det som möter mig vid intervjun.

– Det känns väldigt roligt, säger hon.

Det märks att Maria Persson älskar sitt jobb, tycker att hästar är trevliga djur och att ridsport är kul. Hon har två egna hästar: en 13-åring som hon fött upp och tävlar med i hoppning upp till 130 cm, och en 7-åring som hon tävlat med upp till 120 cm.

Det bästa med att vara ridlärare är att träffa människor och kunna hjälpa dem, samt umgänget med hästar. Hennes yngsta elever är 7 år och de äldsta är pensionärer.

– Den största skillnaden i undervisningen är att barn vill prova på att göra en sak, trots att de inte har tillräcklig koordination. Vuxna däremot vill analysera och förstå och veta hur de ska göra innan de provar något nytt.

Alla ska ha roligt

Den största utmaningen i jobbet är att förstå varje individ och hur just den personen lär sig. Alla lär sig olika snabbt och på olika sätt. Man måste tänka sig in i varje persons situation.
Det är lika viktigt att måna om hästarna vid undervisningen. Ridläraren måste få dem att vara med och lära ut, och få både människor och hästar att ha roligt. Övningarna ska vara lagom utmanande för människan, då kan hästen vara med och lära ryttaren. I lektionerna ingår även att lära sig att sköta om hästen före och efter ridning.

Stalltipset

Maria Person har några tips till den som vill bli ridlärare. Att vilja utveckla sig själv är viktigt, liksom att fundera på hur man kan förstå eleverna och få hästen att fungera. Och för att hålla sitt engagemang och sin känsla uppe är det viktigt att fortsätta rida själv.
– Känsla är viktigt, och det är en färskvara.

En stor del av sina vakna timmar tillbringar Maria Persson i stallet. På sina lediga förmiddagar rider och tränar hon sina hästar. Från lunch och framåt jobbar hon med hästvård, administration, kundkontakt och lektioner samt planering inför dessa. Tre kvällar i veckan ansvarar hon för fodring och låsning.

Det bästa med hästar, enligt Maria Persson

De är väldigt trevliga djur, man blir glad av att umgås med dem och de ger så mycket tillbaka. Jag tycker om allt; hästskötsel, träning och tävling. Att få möjligheten att i samspel med hästarna utvecklas tillsammans och känna att hästarna vill jobba och har lika kul som mig är fantastiskt!

Kommentarer

Kommentera