Frågor & svar
Nyheter

Maria blåser på i toner

Trumpet var länge Maria Berglunds melodi. Under resans gång har den bytts ut mot eufonium, som är ett annat blåsinstrument. En lite större utmaning med flera rör och ventiler att få upp trycket i.

Publicerad:

Teknikagronomen Maria Berglund hoppade över blockflöjten och började spela trumpet direkt, redan som barn.

– Jag såg en chans att få spela i blåsorkestern i grannbyn hemma i Piteå. Då började man i Lilla Blåset för barn och ungdomar, och fick sedan avancera och spela med alla vuxna. Det var så inspirerande att höra hur starkt och fort Blåset kunde spela.

Sedan dess har blåsinstrumenten följt henne genom livet. De har fungerat som en språngbräda in i gemenskaper och gett många nya kontakter, en mix av yrken och åldrar, från 15 år upp till 80 år.

Flyttat runt

Det har hon haft nytta av när hon under årens lopp har flyttat runt på olika platser i landet. Trumpeten var till exempel med när hon pluggade till teknikagronom på Ultuna.

– Jag gick med i en orkester inne i Uppsala. Ett perfekt sätt att släppa studiemiljön och göra något helt annat. Bättre avkoppling går inte att få, för mig.

Sin blivande man träffade hon inte där, utan i Halmstad Brass.

– Man kommer nära varandra i en orkester och det är lätt att lära känna varandra när alla brinner för samma sak.

I Halmstad bor hon kvar med sin familj, men orkestern har hon lämnat. Nu lever musiken vidare i andra sammanhang, nu i en tubakvartett. I helgen var det konsert i hemmastaden. Men trumpeten har bytts ut mot eufonium.

– Det är ett fantastiskt instrument. Härligt klang och man får spela roliga stämmor. Jag tog steget från trumpet till eufonium under mina doktorandstudier i Lund. Det var gott om trumpeter i orkestern där jag spelade och när jag fick frågan om att byta instrument så nappade jag. Något av en dröm gick i uppfyllelse.

Släpper jobbet

På den vägen är det. Men är det inte jobbigt att fylla instrumentet med luft?

– Ja, det går åt mer luft än för till exempel trumpet. Man får träna upp andningen och musklerna runt mun och läppar. Den bästa träningen är att spela mycket och andas med magstöd.

Måste man träna kondition?

– Nej, men en bra grundkondition är en fördel, den svaga punkten är annars läpparna som kan bli trötta.

Spelandet är också ett sätt att släppa tankarna på jobbet, som är en annan passion för Maria Berglund. Uppdraget är att förstå jordbrukets klimatpåverkan. Hon gör livscykelanalyser och ser bland annat till att klimatfrågan kommer in i rådgivning och utbildning.

– Det fina är att klimat och produktion går hand i hand. God djurhälsa och höga skördar per ytenhet gör att kvävet kan utnyttjas bättre. Ökad mullhalt ger bättre bördighet samtidigt som marken fångar in koldioxid.

TEXT: Lars-Erik Liljebäck

 

Kul att veta om eufonium

  • Eufonium är tenoren i tubafamiljen och har en rundare klang än trombonen. Förekommer oftast i olika blåsorkestrar såsom symfonisk blåsorkester, brassband och militärorkestrar, där det ofta används som soloinstrument. Instrumentet har en dominerande roll i många marscher.
  • Det är möjligt att börja spela eufonium som vuxen utan att man har spelat något instrument innan. Men det underlättar förstås om man till exempel som barn gjorde det. Muskel- och tonminnet sitter kvar och är lätt att plocka upp.
  • Musikalitet går att träna upp. Dirigenten har en viktig roll så att intonationerna – att man spelar i samma tonhöjd – blir rätt.
  • Vill du lära dig spela eufonium eller något annat blåsinstrument så är Vuxenskolan, ABF eller motsvarande ett tips att vända sig till. De ger kurser i olika instrument.
  • Ett nytt eufonium kostar från 15- 20 000 kronor. En begagnad kan man få tag på för runt 10 000 kronor och uppåt. Trumpet är ett billigare alternativ och går loss på mellan 3- och 5 000 kronor för ett nybörjarinstrument.
  • Ett blåsinstrument kräver en del skötsel. Ventilerna ska smörjas, helst varje gång man spelar. Instrumentet och munstycken ska diskas ur regelbundet.