Frågor & svar
Nyheter

Månadens fråga: Skulle du uppmuntra dina barn att bli naturvetare?

Sverige behöver fler naturvetare för att klara samhällets utmaningar, såsom klimat, vård och hälsa, säkra livsmedel och biologisk mångfald. Nu undrar vi om du skulle inspirera dina barn att satsa på en naturvetenskaplig utbildning.

Publicerad:

Läs gärna Ivar lockar med passion och nytta som handlar om företaget Science4NXG där barns intresse för naturvetenskap väcks.

Kommentarer

professor "andreas roiha" 2019-06-07

om jag skulle uppmuntra mina barn att bli naturvetare är en ganska svår fråga. Men det skulle jag till viss del göra för att ha möjlighet att skaffa sig en bra grundutbildning. För att bättre fårstå sig på den svenska samhälstukturen och dess bakomliggande problem. Det kan även vara av god sed att få en bra social uppfostran. bland mer utbildade personer för att undvika sociala problem och destruktiva betenden. för att i stället kunna få ett bra yrke. för att arbeta för att motverka dess samhälsproblem. Som människor tillsamanns är med och skapar. Det kan vara ett sätt att skapa sig ett bra social umgänge. och social tillhörighet. För att till exempel inte börja dricka för mycket i ung ålder. och hamna i dåligt sällskap. vidare utbildning senare på universitetet Skulle bli en senare ställningstagande. Dom tankarna skulle gå till dom som i dag är verksamma i liknade yrken och hur dom personerna i sig bedriver sitt ledarskap. inom sina egna organisationer. och hur dessa personer själva har för betenden gentemot andra typer av personer. i deras egna social omgivning. innan vidare diskussion skulle tas

Pelle 2019-05-09

Nej. Civ ing är det det som jag rekommenderar mina barn. De flesta naturvetare saknar både mattekunskaper och problemlösningsförmåga jmf med en ingenjör.

Elisabeth Thermaenius 2019-05-06

Nej, nej, ingen idé med med kurser hit och dit för att plocka ihop en kandidatexamen. Jag rekommenderar alla ungdomar en yrkesutbildning - det må vara ett hantverksyrke eller ngt akademiskt såsom civ. ing., läkare, sjuksköterska och varför inte BMA som jag själv är.

L 2019-04-30

Nej. Håller med signaturer S och Albert. Man har i många år pratat om att samhället behöver fler naturvetare, vilket verkligen är sant. Arbetsmarknaden är dock helt i ofas. Det finns fortfarande knappast några jobb i förhållande till antalet naturvetare som utbildas i landet. Många har inte relevanta jobb eller jobbar ut och in i tillfälliga projekt därför att finansieringen är bristfällig eller kortsiktig. Ett exempel är ju den budget som gick igenom i december med 40%iga nerskärningar för naturskydd och naturvård.

Albert 2019-04-30

Nja det är ju inte så att vi motarbetar men jag tror de märker själva att med två naturvetare föräldrar är man inte född med silversked i mun. Jag håller nog med signaturen "S" här. Har nog propagerat mer för ett hantverksyrke, inga höga studie skulder och jobb direkt.

Aino 2019-04-29

Ja visst, har två redan, en fysiker o en biolog. En geovetare o en hälsovetare dessutom! Intressanta ämnen allihopa!

Per Magnus Ehde 2019-04-28

ja absolut

Monika Ahlström 2019-04-27

Självklart! Naturvetare är superviktiga på arbetsmarknaden och för samhället!

Åsa 2019-04-26

Ja, självklart. Även min ekonom/samhällsvetare funderar på det naturvetenskapliga basåret efter gymnasiet.

Maria 2019-04-26

Barnen ska välja själva men visst har vi uppmuntrat naturvetenskaplig utbildning. Men vi har också sagt att som civilingenjör behöver man inte på samma sätt försvara sin utbildning/kompetens eller motivera sin lön.

Anna G 2019-04-26

Absolut! Jag tror barnen märker om man gillar det man jobbar med. Så meningen i näst sista stycket om Ivar säger mycket om hur jag själv blivit och är Naturvetare; "Men för de flesta yrken handlar det om passion, att gilla det man gör." Vi är gärna ute i naturen och barnen gillar det.

Karin 2019-04-26

Mina barn får välja själva vad de vill men jag skulle förstås uppmuntra dem om de funderar på naturvetenskap. Jag skulle också tala om vikten för dem att vara med i facket oavsett yrke

Lars 2019-04-26

Självklart!

Catarina 2019-04-26

Jag uppmuntrade min son att bli naturvetare och nu är han biolog.

Magda 2019-04-26

Det är en roligt jobb och inkluderar områden som är livsviktiga för vår överlevnad

Anna Avilov 2019-04-26

Jag skulle bli stolt om mitt barn vill bli naturvetare. Vad kan bli mer meningsfullt än att få en djupare förståelse för hur vår planet fungerar, och att få bidra till lösningarna för framtiden?

Helena Sylvan 2019-04-26

Självklart! Eftersom jag vill att min son ska ha ett roligt och viktigt jobb!!

Sachiko Arvelius 2019-04-26

Vi föräldrar är båda fysiker (dr.) och vi brukar prata och diskutera med barn om, icke blott fysik utan även andra ämne såsom klimat. De är mycket intresserad av naturvetenskapliga saker och våra äldsta går spetsutbildning i NO och matte. Bara att skapa miljö för att barn blir intresserad av naturvetenskapliga ämne.

S 2019-04-25

NEJ! De som får jobb utanför Universitetsstäderna titulerar sig tekniker. Ingen vet vad en naturvetare är för något. Och då pratar jag om naturVetenskap som science, inte som yrkesutbildning-varianter som ju också finns i förbundet.

Emina 2019-04-25

Ja självklart om de är intresserade

Jenny 2019-04-25

Absolut om intresse finns, men inte insistera.

Jovana Celic 2019-04-25

Ja, apsolut. Dem gillar natur ämnena.
Kommentera