Tekniskt fel med löneenkäten är nu åtgärdat. Ni som har svarat behöver inte göra det igen.

Frågor & svar
Nyheter

”Vi ska vara lite smartare och förekomma problemen”

Diskriminering är ett samhällsproblem som påverkar individer på både personlig och strukturell nivå. Att arbeta förebyggande mot diskriminering är avgörande för att skapa ett inkluderande samhälle. Alla individer ska känna sig trygga och ha lika möjligheter att höras och utvecklas.

Publicerad:

– Vi vill sprida kunskap om vad diskriminering är och vilka rättigheter man har, med syftet att få ett trevligare arbetsliv, säger Marcos Contreras, rådgivare/förhandlare på Naturvetarna.

Genom att motverka diskriminering kan vi skapa en mer rättvis och hållbar framtid, där allas rättigheter och värdighet respekteras. Det är något som våra förhandlare/rådgivare arbetar aktivt med.

– Genom att tidigt fånga upp incidenter innan uttalad diskriminering kan vi sänka tröskeln och underlätta åtgärder. Då blir det bättre både för individen, men även för verksamheten, säger Per Holfve, rådgivare/förhandlare på Naturvetarna.

Flagga i tid och red ut situationen

Per Holfve och Marcos Contreras menar att det går att förhindra diskriminering innan det händer genom att både arbetsgivare och anställda flaggar i tid.

– Det är ett stort ansvar för arbetsgivaren att skapa en atmosfär där en person vågar vara öppen om vem den är. Det kan vi hjälpa till med under till exempel en rekrytering då vi tittar vi på vilken profil som eftersöks, vilka frågor som ställs och vem som faktiskt får jobbet och varför, säger Per Holfve.

De understryker även att en anställning bygger på förtroende och den som söker jobbet behöver vara ärlig om sina egenskaper, och alltid ifrågasätta när något inte känns okej.

– Det kan gälla en fråga som inte känns relevant eller ett skämt som inte passar sig. Behöver man verkligen svara på om man planerar att bli gravid eller gå i pension? Ställs personliga frågor av inkluderande eller exkluderande skäl? Vågar man berätta om en funktionsnedsättning och be om anpassningar av arbetsplatsen? Där kan vi stötta och säkerställa att ingen gallras utifrån diskrimineringsgrunderna, säger Per Holfve.

 

Och om det tråkiga redan hänt?

Känner du att du blivit diskriminerad så ta upp saken med din chef i första hand. Du kan även vända sig till sitt skyddsombud som kan kontakta arbetsgivaren.

Får du inte stöd, kontakta Naturvetarnas medlemsrådgivning för att diskutera hur man kan gå vidare.

Vad menas med diskriminering?
Diskriminering innebär att någon missgynnas eller kränks utifrån någon av de sju diskrimineringsgrunderna:
- Kön​
- Könsöverskridande identitet eller uttryck​
- Etnisk tillhörighet​
- Religion eller annan trosuppfattning​
- Funktionsnedsättning​
- Sexuell läggning​
- Ålder

Denna punktlista visar övergripande hur diskriminering grundar sig. På diskrimineringsombudsmannens hemsida kan du läsa mer om vad diskriminering innebär. Läs mer här

 

Är du förtroendevald i Naturvetarna? Missa inte Marcos och Pers utbildning om hur du förebygger diskriminering på arbetsplatsen. Läs mer här.

Ellinor Löwenborg

webbredaktör