Den 3-23 maj kan du som är medlem rösta fram ombud till kongressen. Det gör du genom att logga in via ett mejl från Survey Generator. Tack för din röst!

Frågor & svar
Om oss
Ängar och vindsnurror i bakgrunden. Framme till vänster syns en text där det står Naturvetarnas klimatnätverk.

Om uppdraget klimatombudsman

Vill du vara med och förändra ditt jobb till en grönare arbetsplats och utforma Naturvetarnas klimatombudsroll?

Den gröna omställningen kräver förändring i alla led och därför behövs du som vill lyfta ner klimatfrågan på organisationsnivå. Som klimatombud kommer du identifiera och ta initiativ till utvecklingsmöjligheter, men också medverka i utformningen av åtgärder på din arbetsplats.

Du får stöttning från Naturvetarnas kansli i form av verktyg, utbildning och utbildningsunderlag om hur du konkret kan arbeta med hållbarhet på ditt jobb. I rollen ingår även ett element av att inspirera och höja kunskapsnivån om behovet av klimatåtgärder.

För att lyckas i din roll som klimatombud är det viktigt att det finns ett gott samarbete med din arbetsgivare som ger dig möjlighet att använda tid för arbete som klimatombud. Eftersom det här inte är en facklig roll som förtroendevald är det också viktigt att förankra rollen med den lokala fackklubben och dess styrelse.

Vill du vara med och förändra ditt jobb till en grönare arbetsplats och utforma Naturvetarnas klimatombudsroll? Fyll då i formuläret nedan för att ansöka till vårt pilotprojekt.

Sista anmälningsdag är den 19 april 2024.

Efter sista anmälningsdag kommer vi välja ut 30 personer som får delta i pilotprojektet. Blir du inte en av de utvalda den här gången så finns det fler möjligheter att söka längre fram.

 

Naturvetarna kommer att anordna tre obligatoriska utbildningar under 2024:

  • Utbildning om vad klimatombudsrollen innebär.
  • Risk- och konsekvensanalysdialog tillsammans med de andra klimatombuden.
  • Utbildning om arbetsmarknadens roll i den gröna omställningen som hålls av Naturskyddsföreningen.

 

Kriterier för att ansöka:

Det som krävs för att du ska kunna söka till klimatombudsman är att du har ett engagemang för klimatfrågan och har utrymme i din yrkesroll att lägga tid på uppdraget.

Du behöver inte vara förtroendevald för att söka och rollen innebär därför inte förtroendemannatid. Det är viktigt att lyfta rollen med din lokala fackklubb.

 

Innan du söker uppdraget, se till att:

  • Din arbetsgivare har godkänt ditt arbete som klimatombud.
  • Din arbetsgivare har godkänt att du får lägga ner arbetstid på klimatombudsuppdraget.
  • Du har förankrat klimatombudsrollen med din lokala fackklubb och dess styrelse.

Intresseanmälan till Klimatombud

Du måste vara inloggad för att skicka formuläret. Om du är inloggad och ändå inte kan skicka det, se till att "Do not track" inte är aktiverat i din webbläsares inställningar.
Senast uppdaterad: