
Att bakterier spelar en huvudroll för mage och tarm är välkänt. Och det finns sätt att återställa en rubbad tarmflora. Mikrofloran har också betydelse för den vaginala tarmfloran och den på huden.
Tarmfloran - en balanserad kost kan hjälpa
Tarmfloran är på allas läppar och många gör vad de kan för att få mage och tarm i balans. Men det finns ingen quick fix som passar för alla.
– Probiotika, frukt, grönsaker och fullkorn hjälper en del att få ordning på magen, men det är inte lösningen för alla, säger Lars Engstrand, forskare på Karolinska institutet.
Han lever som han lär och äter själv yoghurt till frukost och slår särskilt ett slag för broccoli. Därmed inte sagt att en annan kosthållning är till skada för mage och tarm.
– Hur magen ska hållas i trim och behandlas vid sjukdom är individuellt. Mycket talar för att behandlingen behöver skräddarsys för varje individ på samma sätt som inom precisionsmedicinen.
Hur är det då med antibiotika, ska det undvikas?
– Bredverkande medel som även påverkar de goda bakterierna ska användas med försiktighet det vill säga bara när de verkligen behövs och man ska vara medveten om att tarmfloran påverkas. Därmed inte sagt att man ska avstå antibiotika. Ibland kan de vara livsavgörande.
I de flesta fall återhämtar sig tarmfloran några månader efter en antibiotikakur. Om den inte skulle göra det och problemen som till exempel kronisk diarré blir bestående kan en transplantation av bakterier från en frisk person bli aktuell.
– Det är det bästa sättet att återställa tarmfloran, vilket man gör i allt högre grad i klinik hos sjuka patienter. Samma gäller för vissa cancerformer där man i studier tillför friska bakterier som en del av en immunoterapi, där man försöker få kroppens immunförsvar att mer effektivt angripa cancercellerna.
Studier som pågår
I sin forskning studerar Lars Engstrand också den vaginala bakteriefloran och den på huden. Till exempel testar han om barn födda med kejsarsnitt kan svepas in i moderns bakterier från vagina och tarm för att få ett skydd mot sjukdomar och allergier.
– Preliminära resultat visar att den så kallade insvepningen liknar det skydd som barnet får vid vaginal födsel.
När det kommer till huden studerar hans forskargrupp hur kosmetiska preparat och kemiska tvättmedel kan störa hudfloran.
– Ännu är inga resultat klara, men man ska vara medveten om att även på huden kan den naturliga bakteriefloran påverkas negativt, säger Lars Engstrand.