Frågor & svar
Nyheter

Anettas väg till drömjobbet: ”Ta alla chanser du får”

Anetta Abrat är på en plats där hon vill vara i dag. Men vägen dit var inte spikrak. Här delar hon med sig av sina bästa tips till unga i karriären, som att ta hjälp av Naturvetarna när det kommer till lön och villkor.

Publicerad:

Med två examina i ryggen kan man tänka att Anetta skulle glida in på en räkmacka på arbetsmarknaden. Men så blev det inte riktigt, utan hon fick kämpa rätt hårt för att hitta det som är drömjobbet för henne i dag.

– Det var mycket svårare än jag trodde, trots att jag var väl förberedd och gjorde allt rätt. Redan första sommaren under studietiden 2020 jobbade jag extra på labb med covidanalyser och antikroppstester för att få in en fot på arbetsmarknaden.

Sommaren efter jobbade hon med kliniska analyser på avdelningen för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten. Där gjorde hon också sitt exjobb som handlade om att validera en analysmetod.

– Så lärorikt att jobba tillsammans med disputerade naturvetare. Mitt tips till studenter är att börja tänka på karriären tidigt och ta alla chanser man får. Ställ frågor och skapa kontakter, då kommer man långt.

 

Ung och har ork och tid? Plugga vidare!

Men Anetta nöjde sig inte med en kandidatexamen som biomedicinsk analytiker, utan pluggade vidare och tog en master i toxikologi från Karolinska Institutet. Tillbaka på Folkhälsomyndigheten skrev hon sin uppsats om hur barns exponering av kemikalier via luften kan begränsas.

– Att läsa ett internationellt masterprogram gav inte bara kunskaper, utan också fina vänner och värdefulla kontakter i hela världen. Är du ung och har ork och tid, läs vidare.

När hon efter masterexamen började söka jobb var det ont om lediga tjänster inom toxikologi. Hon gjorde runt 300 ansökningar genom Linkedin och fick till slut napp.

– Det var på ett konsultföretag där jag informerade om läkemedels tillgänglighet, biverkningar och annat. Det var en bra erfarenhet och avstamp inför nästa jobb, men inget drömjobb.

 

Ge aldrig upp

När Swedish Match ville ha en regulatorisk toxikolog sökte hon jobbet och fick det. Hennes tips till unga är att kämpa och aldrig ge upp.

– Nu är jag på en bra plats. Jag gör toxikologiska bedömningar av snus och utvärderar risker för produkterna och dess innehåll.

Anetta fick en lön och villkor som hon är nöjd med. Innan hon signerade avtalet tog hon hjälp av Naturvetarnas rådgivning.

– Jag fick bra argument och tillgång till lönestatistik som gjorde att jag fick råg i ryggen inför löneförhandlingen. Här på Swedish Match finns kollektivavtal, vilket känns tryggt. När det saknas är det extra viktigt att kontakta Naturvetarna för experthjälp.

 

Naturvetarnas service till young professionals

Är du i skarven mellan plugg och jobb? Då kontaktar du Frida Eneheim på Naturvetarna som ger bästa tipsen när det kommer till lön, villkor och annat som har med första jobbet att göra. Läs mer här!

Palle Liljebäck

chefredaktör