Frågor & svar
Nyheter
Lovisa Söderman .

Lovisa startade eget: ”Fick råg i ryggen av Naturvetarnas rådgivare”

Med ena benet i naturvetenskapen och det andra i humaniora har Lovisa Söderman lyckats som företagare. Nu ska hon plugga folkhälsovetenskap på halvtid.

Publicerad:

Nästan direkt efter examen startade Lovisa Söderman eget företag. Hon lämnade Stockholm och återvände till hemstaden Kristinehamn vid Vänerns strand.

– Visst var det lite modigt, men jag fick råg i ryggen av Naturvetarnas företagsrådgivare som tyckte att det var en bra idé, utifrån mina förutsättningar.

Till saken hörde att hon inte trivdes speciellt bra hos sin dåvarande arbetsgivare där uppdraget var att behandla ätstörningar.

– Jag ville leva som jag lär och ta hand om min egen hälsa. Då kunde jag också också uppfylla drömmen om att skaffa hund och bo nära naturen.

Med en kandidatexamen i nutrition byggde hon på sin kompetens med studier i bland annat träningslära och idrottspsykologi på Karlstad universitet. Som av en tillfällighet hade en av kursarna öppnat en PT-studio och behövde förstärkning.

– Jag erbjöd mig att hålla föreläsningar i idrottsnutrition och ge goda råd om kost. PT-ägaren nappade på idén och sedan har det ena gett det andra. Lite som en bonus har jag tagit upp mitt gamla intresse att leda gruppträningspass.

Ger råd till en stor publik

Genom att vara aktiv på sociala medier nådde hon en större publik och har blivit en av experterna som media vänder sig till i frågor om nutrition och hälsa. Bland annat har hon gett råd till Aftonbladets läsare om hur man sänker sina blodfetter. När DN skrev om hur idrottsmän hanterar ramadan delade hon med sig av sina bästa tips.

– Med en begränsad tid att äta är utmaningen att få i sig så näringstät mat som möjligt för att kunna prestera på topp. Jordnötssmör, avokado och fet fisk kan vara en del av kosten för idrottsmän under ramadan.

Hur ett företag ska drivas hade hon inte samma koll på.

– Därför började jag som egenanställd och lät en konsult sköta bokföring, ekonomi och annan administration. Det var en bra lösning då, men jag kände rätt snabbt att jag ville stå på egna ben och ta den delen själv.

Roligt men utmanande

Hon tyckte också att det var roligt att lära nya saker och få kontroll över den enskilda firman, även om hon erkänner att det har varit en del utmaningar.
Under resans gång har hon breddat sitt erbjudande.

– I min roll som generalist är det viktigt med de mjuka värdena vid sidan av naturvetenskapen. Det handlar bland annat om motiverande samtal i behandlingen av övervikt, där utmaningen är att en livsstilsförändring blir hållbar.

Nu har hon återigen satt sig på skolbänken, den här gången på halvtid för att ta en master i folkhälsovetenskap.

– Någon gång vill jag ha ett ”riktigt” jobb som anställd i en kommun eller på en myndighet. Det blir lättare att uppnå genom att ha dubbla kompetenser inom nutrition och folkhälsa. Då ligger fokus mer på att förändra på samhällsnivå för att människor ska kunna göra mer hälsosamma val.

 


Lovisa Söderman
Aktuell: Driver eget företag.
Utbildning: Kandidatexamen i nutrition. Nu läser hon folkhälsovetenskap på Karlstad universitet.
Förtroendeuppdrag: Var ordförande för Naturvetarnas studentråd och senare i samma roll för Nutritionistföreningen.
Läser just nu: Sex substanser som förändrar ditt liv, David JP Phillips.
Gör en ledig dag: Tar en loppisrunda och en lunch på stan med en kompis. Sen pysslar jag i hemmet eller trädgården och lagar en god middag tillsammans med min man.

Palle Liljebäck

chefredaktör