Frågor & svar
Nyheter
Sara Carlsson.

”Akademikerveckan perfekt tillfälle att lära känna sina medlemmar”

På Sara Carlssons arbetsplats sitter en relativt nyvald styrelse som längtar efter att skapa goda relationer med sina medlemmar. Vad passar då inte bättre än en social sammankomst under Akademikerveckan?

Publicerad:

Vecka 6 är det dags för Akademikerveckan där Sacoförbunden slår ett extra slag för att synas på arbetsplatserna. Vinterns tema är åldersfixering och karriärvägval.

På arbetsplatsen Swedish Orphan Biovitrum (Sobi) jobbar lokalföreningen med att lära känna sina medlemmar, och ser Akademikerveckan som ett ypperligt tillfälle att mötas i ett socialt sammanhang där det är avslappnat och bekvämt att bygga nya relationer.

Sara Carlsson valdes in i styrelsen i våras och sitter med i lönegruppen med fokus på lönerevision, löneanalys och kartläggning.

– Jag har alltid varit engagerad sedan skoltiden då jag satt i elevrådet och jag tycker det är viktigt att arbeta mot en bra arbetsmiljö där alla får komma till tals. Nu är det min tur att göra en insats på min arbetsplats!

Eftersom det är många nya ansikten i den invalda styrelsen vill de passa på att ordna aktiviteter som inte bara nödvändigtvis handlar om förhandlingar eller frågor kring företaget, för att lära känna varandra bättre.

– Vi vill få grepp om vilka våra medlemmar är, men lika mycket att de ska känna till oss, veta vad vi jobbar med och att de kan komma till oss för att få stöd, säger Sara Carlsson.

Flera flugor i en smäll under lunch

Under Akademikerveckan har styrelsen tillsammans bjudit in till föreläsningen ”Prestera på hög nivå och må bra” som kommer att visas på arbetsplatsen under lunchtid. Där finns plats för medlemmar att träffas, men även nyfikna ickemedlemmar är välkomna.

– För att inte ta andras arbetstid så visas en inspelad föreläsning och vi bjuder på lunch, för alla måste ju ändå äta! Föreläsningen valde vi för att det är ett aktuellt ämne som kan engagera både medlemmar och andra, säger Sara Carlsson.

Tips från Sara

Att fixa en sammankomst under till exempel Akademikerveckan kan kännas som en stor och tidskrävande uppgift, men Sara menar att det inte behöver vara så komplicerat.

– Börja med att sänka ambitionsnivån. Det går lika bra med en liten fika, eller till exempel gemensam lunch med sina matlådor, säger hon för att inspirera andra förtroendevalda att visa upp sin lokala verksamhet.

Ett annat tips är att samarbeta med andra lokala fackföreningar.

– Vi har gott samarbete både med arbetsgivaren och en annan lokal förening hos Sobi. Även om vi har många medlemmar i vår förening så kanske vi inte har teckning på alla avdelningar och då är det praktiskt att den andra föreningen har mer insyn i en viss fråga så att vi kan stötta varandra, säger Sara Carlsson.

Ellinor Molin

webbredaktör