Frågor & svar
Nyheter
Symbolisk bild med fyra boxar med lösningar för klimatomställningen.

Dags att växla upp klimatarbetet – Naturvetarnas tips till regeringen

Att sänka ambitionsnivån för klimatet är inte rätt väg att gå i ett läge där torka och översvämningar blir allt vanligare. Tvärtom borde Sverige växla upp satsningen på den gröna omställningen.

Publicerad:

Det var många som höjde på ögonbrynen när John Hassler släppte sin rapport om en klimatstrategi för Sverige i veckan.

– Det som behövs är stabilitet och långsiktiga spelregler. Näringslivet är redan i full gång med att ställa om naturvetare har nyckelroller som gör den gröna omställningen möjlig. Redan i dag jobbar många naturvetare med frågor som är kopplade till klimatanpassning och den gröna omställningen. Det handlar om allt från batteriforskning och fossilfritt stål till att bygga i trä och att skapa ekosystem som lagrar kol, säger Frida Lawenius, förbundsdirektör på Naturvetarna.  

 

Här är våra tips till regeringen:

  1. Ta till vara den naturvetenskapliga och tekniska kompetens som finns i Sverige. Här har vi ett försprång när nya klimatsmarta lösningar skapas ur forskning och innovation.
  2. Behåll ledartröjan på. Låt Sverige få före och visa att den gröna omställningen är möjlig. Här behövs tydliga spelregler som är brett politiskt förankrade och hållbara på sikt.
  3. Bra idé att återinföra ett klimatkabinett, som leds av statsministern och finansministern. Men se till att ta hjälp av experterna inom naturvetenskap och teknik så att besluten grundar sig på fakta och vetenskap.
  4. Samma princip ska gälla för den särskilda myndighet som ska identifiera trösklar och flaskhalsar i omställningen.
Palle Liljebäck

chefredaktör