Frågor & svar
Nyheter

Alice är medlem 33 333

Det strömmar in nya medlemmar till Naturvetarna nu. En av dem är Alice Gravander, som lyfter solidaritet som ett skäl till att vara med i facket.

Publicerad:

”Men så roligt”, utbrister Alice Gravander spontant när vi ringer och berättar att hon är Naturvetarnas 33 333:e medlem.

Hon är miljökonsult på företaget Relement Miljö Väst som har sin bas i Göteborg, och ett mindre kontor i Malmö. De erbjuder tjänster för markrening, rivning och säker avfallshantering.

Varför blev du medlem?

– Jag har tänkt på det länge och fick en påminnelse nu när det är lite skakigt på arbetsmarknaden. Efter en test på nätet visade det sig att Naturvetarna är det fack som passar mig bäst. Den bilden bekräftades när jag gick in på webben. Här hör jag hemma, var känslan.

Inkomstförsäkringen väger tungt, liksom tillgång till lönestatistik. För Alice handlar det också om solidaritet utifrån parollen ”Ju fler vi är desto starkare”.

Relement Miljö Väst har hittills inte påverkats av nedgången i näringslivet.

– Vi har inte märkt någon skillnad, utan det rullar på som vanligt, säger miljövetaren som har gått ett naturvetenskapligt kandidatprogram på Lunds universitet.

Hon jobbar med förorenad mark inför till exempel en nybyggnation. Efter en undersökning och inventering kan det bli aktuellt med en sanering av marken.

Vilka är dina utmaningar?

– Att minimera schaktmassor som måste köras bort. För att minska klimatpåverkan vill vi återanvända så mycket som möjligt på plats. Men vi har ett helhetsperspektiv med hänsyn till miljö, kund och ekonomi.

Att Alice trivs med jobbet är det ingen tvekan om.

Vad är bäst?

– Variationen mellan att jobba inne på kontor och på fält. Roligt också att hitta smarta lösningar på en kunds problem. Våra uppdrag är spännande och jag har bra kollegor.

Som alla andra påverkas Alice av coronapandemin.

– De blir mycket Skypemöten nu. Däremot fortsätter arbetet i fält ungefär som vanligt, där vi förstås håller avstånd och följer Folkhälsomyndighetens regler.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera