Frågor & svar
Kalender

Naturvetarnas kongress

På kongressen den 22-23 november 2024 samlas kongressombud från hela landet och beslutar vilka frågor förbundet ska driva de kommande tre åren och vilka som ska sitta i förbundsstyrelsen.

  • Startar: 2024-11-22 11:00
  • Slutar: 2024-11-23 15:30
  • Plats: Scandic Continental, Vasagatan 22 Stockholm
  • Lokal:

Vi startar Naturvetarnas kongress med ett panelsamtal på temat ”Vi gissar inte”.

I en tid av desinformation och populism är det viktigare än någonsin att politiska beslut grundas på fakta och vetenskap. På Naturvetarnas kongress i höst utforskar vi temat ”naturvetare gissar inte”.

Anna Rosling Rönnlund från Gapminder kommer att prata om att vi tror oss veta mer än vad vi själva verket gör. Hon tar avstamp i Agenda 2030 och testar publiken om hennes tes håller.

Politiken kommer vara på plats genom utbildningsminister Mats Persson, som ger sin syn på fakta och vetenskap, kopplat till politiska beslut. Han kommer också att prata om hur regeringen jobbar med att stärka naturvetenskaplig utbildning och forskning.

Vi släpper aktuella siffror från en färsk Novusundersökning. Frågorna gäller bland annat om det satsas tillräckligt på forskning och om politikerna borde göra mer för att skynda på den gröna omställningen.

Missa inte heller paneldebatten, där Mats Persson ingår tillsammans med företrädare från skolans och akademins värld. Samtalet kommer att handla om betydelsen av fakta och vetenskap för att klara samhällets utmaningar i ett läge där kompetensbristen kan bli ett hinder.

Leder kongressen gör komikern Fritte Fritzon, programledare för podcasten Allt du velat veta och årets vinnare av På spåret.

Invigningen äger rum mellan klockan 12:30-14:15 och kommer att livesändas.

Därefter inleds kongressförhandlingarna vilket enbart är öppet för ombud.

Läs mer om kongressen här