Forskaren Erik Sturkell har gått till botten med hur geologer framställs på bioduken.
– Ja det verkar så. De förekommer i alla fall ofta på film. I nära hälften, 42 procent, av de filmer geologer medverkar har de en huvudroll.
Har ni belägg för det, eller är det en känsla?
– Jag och några kollegor har gjort en grundlig genomgång och har hittat 132 amerikanska och brittiska biofilmer där geologer är med.
Hur framställs geologer?
– I 85 procent av fallen är de goda, vilket vi blev stärkta av. Det känns bra att vara på de godas sida. Däremot är kvinnliga geologer underrepresenterade. Den statistiken blir bättre ju senare filmen är inspelad.
Hur började intresset för geologer på film?
– Frågan kom upp flera gånger under resor med kollegor i tjänsten. Som vetenskapsman lämnar man inget åt slumpen, så vi gick till botten med frågan för att verkligen få veta hur det ligger till.
Vilken är din favoritfilm?
– Jag gillar filmen ”Gold” som bygger på en verklig händelse. Det handlar om svindleri där en geolog fejkar proverna för att höja värdet på guldfyndigheten.
Någon film som är aktuell nu?
– Alexander Skarsgård spelar rollen som geolog och är motvillig hjälte i filmen Godzilla versus Kong. Det är en amerikansk monster- och science fictionfilm, som har premiär i år.
Finns det ett värde i att geologer ofta är på bioduken?
– Ja, det bidrar till att lyfta yrket och göra det mer känt. Alla har en relation till film. Glädjande också att geologyrket som regel framställs på ett korrekt sätt.
Vad gör du till vardags?
– Jag forskar och undervisar i geofysik och vulkanologi på Göteborgs universitet. I geofysiken tar man reda på vad som finns i marken utan att behöva borra. Det handlar om allt från grundvatten, jordarter och sprickor till förekomst av malm och mineraler.
Vilka vulkaner har du koll på?
– Vulkaner på Island är mitt fokus. Vart fjärde år brukar det ske ett vulkanutbrott där. Dessa brukar kunna förutses med hjälp av seismiska mätningar, som bland annat registrerar magma i rörelse.
Palle Liljebäck
chefredaktör