Frågor & svar
Nyheter

Välkommen till en ny verklighet

Att komma tillbaka till jobbet efter semestern, men ändå inte, är en ny upplevelse. Terminsstart är annars förknippat med att träffa kollegorna och prata sommarminnen. Det brukar vara en tydlig gräns mellan arbete och fritid.

Publicerad:

Men så icke i år. Allt flyter ihop och semesterkänslan kan infinna sig under en kaffepaus på balkongen när sommarvärmen hänger sig kvar. Men lika gärna kan datorn åka fram under helgen när man egentligen borde koppla av med annat. ”Skönt att få koll och jobba undan lite”, brukar jag tänka.

Så vilken strategi ska man ha för att klara det nya gränslösa arbetslivet? Något generellt svar finns inte. Vi är olika och har olika behov. Vissa älskar det nya och stortrivs med att slippa resor och kunna fokusera helt på arbetet. Andra sörjer en svunnen tid och längtar efter att småprata med kollegorna vid kaffeapparaten. Mycket talar för att vi får vänja oss vid det nya, även när pandemin har blåst över.

Däremot kommer det alltid att finnas behov av kreativa möten som gör sig bäst fysiskt. För det behövs inte så stora kontorsytor som vi har i dag, om de behövs alls? Framtidens kontor kanske är helt virtuella, och när vi träffas gör vi det på café eller hyr lokal på stan.

Det nya gäller förstås inte för alla. Forskare behöver sitt labb och hälso- och sjukvård kan bara i begränsad omfattning bedrivas digitalt.

Tillbaka på det digitala kontoret innebär ändå socialt utbyte. Glädjande att så många har upplevt Sverige och överraskats av hur mycket vårt land har att erbjuda. Det är lätt att bli hemmablind och många vittnar om nya upptäckter i Vadstena, Motala, Skellefteå, Kristinehamn och andra orter som man annars bara passerar. Simrishamn vet vi sedan tidigare att det är värt en omväg. Ännu fler har hittat ut i naturen.

Kanske det gör att vi är mer återhämtade och laddade än någonsin för en höst, där mörkret faller med ljusets hastighet, för att citera Blandaren – världens äldsta humortidskrift som teknologer på KTH ger ut två gånger per år.

Här några tips till dig som är tillbaka på hemmakontoret:
  1. Mjukstarta. Acceptera att inte vara på topp direkt. Hjärnan behöver några dagar på sig för att kicka igång. Vissa arbetsuppgifter får vänta.
  2. Skapa goda rutiner. Ta regelbundna pauser och sträck på benen. Huvudet behöver mer vila än vanligt.
  3. Av med semesteroutfiten. Att byta kläder är ett sätt att hålla sig mentalt aktiv och ger ett mer seriöst intryck på digitala möten.
  4. Sätt dig ner och planera ditt arbete. Du får koll på läget och kan undvika onödig stress.
  5. Peppa varandra. Sociala möten ger energi och mening.
Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera