Frågor & svar
Nyheter

Svante vill att Sverige springer före

När Svante Axelsson möter unga och berättar att Sverige ska bli världens första fossilfria land gör de nära på vågen.

Publicerad:

– Barnen tycker det är kaxigt. Att de unga är med på tåget är avgörande för framtiden. Sol, vind och elbilar är något av symbolerna för en fossilfri värld. Vi måste våga ha den visionen.

Som nationell samordnare för fossilfritt Sverige har han valt att ha en hoppfull inställning. Om vi springer före och visar att det är möjligt så vill andra länder haka på, är hans inställning.

– Jag är livrädd för pessimism, där man bara ser problemen men inte lösningarna. Att måla upp en bild av säck och aska skapar inte vilja till förändring.

Industrin driver på

Svante tror på kraften i de goda berättelserna. Och sådana finns många i dag.

– Här har miljörörelsen och facken, som Naturvetarna, en viktig roll att sprida allt som görs, både inom näringslivet och i kommunerna, med politiken som draglok.

En stor skillnad i dag mot tidigare är att det är politiken och näringslivet som driver klimatarbetet framåt.

– Vi måste ställa om för att klara jobben och tillväxten. Genom att satsa på förnybar energi får vi ett försprång i konkurrensen, där Kina ligger långt framme. Av hälsoskäl vill man bort från kolet som förorenar luften.

För att få fart på industrin efter coronakrisen menar han att det är ett gyllene läge för staten att lägga resurser på hållbara lösningar.

Så välfärden bygger på fossilfrihet?

– Ja, så kan man uttrycka det. Har vi förstört planeten får vi ingen välfärd. Kol och olja är en parantes i historien, där Sverige har unika möjligheter att gå före. Det handlar om allt från vår kultur att skapa konsensus och ett öppet debattklimat till tillgångar på biomassa från jord- och skogsbruket.

På väg mot 3 grader

Men han är inte lika positiv när det gäller klimatarbetet i världen.

– Parisavtalet är tyvärr löst i kanterna Man kom överens om tvågradersmålet, men att man helst skulle tillåta en temperaturhöjning på max 1,5 grader. Men nu är vi på väg mot 3 grader.

Pandemin visar ändå att det går att ställa om samhället snabbt om det verkligen behövs.

Kan det gälla även klimatet?

– Det beror på om vi drabbas av svåra översvämningar, torka eller andra katastrofer som gör läget akut. För att mildra de effekterna är det så viktigt att klimatarbetet fortsätter, vilket alla egentligen vet.

Det som ändå gör Svante hoppfull är att det inte bara är Sveriges politiker som driver på den här utvecklingen.

– Jag är imponerad över politikerna både här hemma och i EU. Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen är tydlig med att klimatarbetet inte får tappa tempo i spåren av Coronakrisen.

När rullar den sista fossilbilen i Sverige och vad kommer i stället?

– 2030 kommer få sådana bilar att säljas. Elbilen är smartast och har störst potential. Biogas och etanol behövs också.

Borde fossilbilar förbjudas?

– Nej, det vore lika dumt som att förbjuda faxen, säger han och fångar hela problemet.

Om det och mycket annat berättar Svante om i Naturvetarpodden som släpps i början av juni.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera