Frågor & svar
Nyheter

Nan säkrar ölets kvalitet

Att Nan Albertson inte är entreprenör ut i fingerspetsarna var inget hinder för att starta eget. På BeerLab lever hon ut sin kärlek till jästsvampar som har tjänat människan i årtusenden.

Publicerad:

Ölets kemi är som poesi för mikrobiologen Nan Albertson. Hon kan tacka sin lyckliga stjärna för alla lokala ölbryggerier som på senare tid har växt upp som svampar ur jorden.

Det drar hon nytta av i sitt företag som hjälper småskaliga bryggerier att kvalitetssäkra sitt öl. Det gör hon både med kemiska och mikrobiologiska tester.

De stora bryggerierna har den typen av analyser in house, men inte de små. Efter tjugo år som forskare och PhD på Astra Zeneca lämnade hon läkemedelsjätten 2015.

– Det var en fantastisk tid, särskilt när vi som nystartad avdelning byggde upp en ny verksamhet för screening av nya substanser som skulle kunna gå hela vägen och bli nya läkemedel.

Stöd från TRR

Efter en av många omorganisationer ersattes min roll med en databasexpert.

– Tack vare bra stöd från Trygghetsrådet, TRR, kunde jag komma vidare och passade på att plugga till kemilärare. Tanken är jag ska arbeta ungefär halvtid som legitimerad lärare och övrig tid i mitt företag BeerLab.

Genom Trygghetsrådet gick hon också en kurs i att starta eget.

– Den har jag stor nytta av. Jag gör allt i företaget själv, som till exempel bokföringen, vilket det finns en gratis app för. Men allt har inte helt gått som på räls.

Till exempel har hon som så många andra betalat in för lite i skatt första året, men nu har hon lärt sig det.

– Ännu en fråga som dök upp var hur sjukskrivning ska hanteras. Eftersom jag har ett nystartat företag får jag sjukpenning baserat på vad en anställd med samma arbetsuppgifter och utbildning skulle ha haft.

Slipp problem

Desto mer brinner hon för verksamheten i företaget. Labbet är inrymt i ett ekobryggeri i Jonsered, vilket gjorde att hon kunde dra igång utan allt för höga investeringskostnader.

– Det var så härligt att börja labba igen så att jag var gråtfärdig. Jag hade verkligen saknat jobbet på labb.

Mycket kan gå fel när öl ska bryggas. Därför är Nan Albertsons analyser så viktiga. Det handlar om allt från syrehalten, som påverkar hållbarheten, till att den angivna alkoholhalten stämmer.

– Det är tillåtet med en viss avvikelse, som får vara plus minus 0,5 procentenheter upp till en alkoholhalt på 5,5 procent. Den största avvikelsen jag har varit med om vad när ett folköl hade en alkoholhalt på 4,7 procent, när den ska ligga på 3,5 procent.

Hon förklarar att alla drycker som finns på Systembolagets hyllor har testats på deras labb. De som inte håller måttet skickas tillbaka till leverantören som får chans att åtgärda problemet eller märka om etiketten.

– Den typen av problem slipper man om ölet redan innan har testats på BeerLab, säger Nan Albertson.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera