Frågor & svar
Nyheter

Seméli forskar om vad som händer i rymden

Seméli Papadogiannakis gick från att forska inom akademin till Totalförsvarets forskningsinstitut. Nu ska hon ta reda på hur människans aktivitet i rymden påverkar oss.

Publicerad:

Vad forskar du om?

– Jag forskar på vad som händer i rymden just nu. Det inkluderar satelliter, rymdväder och asteroider, men med fokus på satelliter som människan skickat upp och hur skrotet som blir över påverkar oss.

Varför sökte du dig till FOI från akademin?

– Innan forskade jag på supernovor och mätte universums expansion. Efter min doktorsexamen ville jag ha ett spännande jobb som inkluderade forskning men som var lite mer "jordnära". När jag såg annonsen var jag bara tvungen att söka och fick hjälp med det av Naturvetarna.

Vad gör ditt jobb så spännande?

– Det händer mycket i rymden nu med både statliga och privata aktörer som skickar upp satelliter. Flera tjänster som vi tar för givet idag, till exempel GPS, hänger på satelliter. Om man är nyfiken lägger vi ut nyheter om det vi forskar om på Twitterkontot @milrymd.

Vilken blir den största utmaningen?

– Just nu är det att anpassa mig från den akademiska världen till att arbeta på en myndighet. Eftersom vi forskar är det liknande arbetssätt, men det är annorlunda att arbeta mot en uppdragsgivare istället för en större vetenskaplig fråga.

Hur fick du stöd av Naturvetarna när du sökte jobbet?

– Jag fick hjälp med att anpassa mitt cv från att vara akademiskt till tjänsten. Inför intervjun fick jag råd om vilka egenskaper jag ska lyfta hos mig själv baserat på annonsen, och hur jag ska formulera mig om jag inte har den kompetens som efterfrågas. Jag tycker rådgivningen var toppen då den var individuellt anpassad för mig och det jag sökte.

Johanna Rösth

projektledare webb

Kommentarer

Kommentera