Frågor & svar
Nyheter
Att träffa folk och interagera socialt är en underskattad hjärntrimmer.Foto: Colourbox

10 tips - så håller du din hjärna i trim

Släpp mobilen på bussen och låt tankarna flöda fritt eller laga en middag du aldrig tidigare lagat. Det är små saker som hjälper din hjärna att hålla sig i trim. 

Publicerad:
  1. Träna kroppen. Fysisk aktivitet är det mest kraftfulla sättet att öka hjärnans kapacitet, enligt Anders Hansen, författare till boken Hjärnstark. Forskning visar att hjärnans volym ökar som en följd av ökat blodflöde. Att höja pulsen ordentligt några gånger i veckan gör susen, men även promenader ger effekt.

  2. Ät hälsosamt. 25 procent av den energi du får i dig går till att hålla igång hjärnan. Hjärnan, och andra organ i kroppen, gillar fisk, nötter och grönsaker. Fettsyror, som omega-3, får kopplingarna i synapserna att fungera bättre. Det finns också tecken på att membranerna blir mer välfungerande och hindrar farliga ämnen att ta sig in i hjärnan.

  3. Snabb energi. Om du vill kunna prestera på hög nivå inför en tenta eller annan intellektuell utmaning ska du inte vara proppmätt. "Hungriga vargar jagar bäst". Var lite småhungrig och toppa med choklad eller motsvarande för att höja blodsockernivån. Studier visar också hjärnan stimuleras av att tugga på något. Tuggummi fungerar utmärkt.

  4. Sov ordentligt. Det är under sömnen som information sorteras och onödig information sållas bort. Minnestester visar att de som sover mellan inlärning och förhör får bättre resultat än de som är vakna.

  5. Träna huvudet. Att lösa korsord och sudoku gör att du blir duktig på det. Men vill du förbättra din hjärnkapacitet och minska risken för att drabbas av alzheimer tyder det mesta på att fysisk aktivitet är viktigare. Det finns dock knep för att förbättra din studieteknik och minnesregel för att lära dig saker. Det handlar bland annat om associationer och att bygga historier för att till exempel minnas sifferserier.

  6. Fastna inte i gamla hjulspår. Du sparar hjärnkapacitet när du gör saker på rutin. Men du måste också utmana dig själv och emellanåt kliva utanför boxen. Det kan räcka att ta en annan väg till jobbet eller laga en middag som du aldrig har gjort tidigare. Aktivitet med fler sinnen påkopplade stärker dig också. Det kan handla om allt från att dansa och sjunga i kör till att springa orientering.

  7. Sociala kontakter. Att träffa folk och interagera socialt är en underskattad hjärntrimmer. Det kan både handla om att diskutera på en intellektuellt hög nivå och att bara ha roligt. Lek och allvar i en mix får hjärnan att må bra.

  8. Slappna av och vila. En hjärna som får jobba hela tiden tappar i prestanda. I vårt uppkopplade samhälle där varje minut ska fyllas med stimulans får hjärnan aldrig vila. Ta pauser och gå en sväng regelbundet. Ännu bättre är att höja pulsen för att få mer syre till hjärnan. Släpp mobilen på bussen och låt tankarna flöda fritt.

  9. Stressa ner. Ett ständigt kortisolpåslag får hjärnan och hela kroppen att må dåligt. Du sover sämre och ditt välbefinnande minskar. Risken för att drabbas av mental utmattning ökar.

  10. Gör roliga saker. Mår du bra gör också hjärnan det. Överraska dina kollegor med något oväntat, och då inte bara med kaffe och bullar. Kultur i form av musik, teater och bio ger inte bara goda upplevelser för stunden, utan kan också få dig att tänka i nya banor.
Palle Liljebäck

chefredaktör