Frågor & svar
Nyheter

Barbro fick sitt drömjobb vid 62

Tanken var att bli lärare inom jord, skog eller trädgård. Efter lärarutbildningen var planen en kort sväng i branschen utanför skolvärlden - men där blev hon kvar. Först vid 62 nådde hon drömmen och började jobba med ungdomar.

Publicerad:

Barbro Mattsson har jobbat största delen av sitt yrkesverksamma liv med kunskapsförsörjning inom grisbranschen. Fältstudier och koll på forskning har varit hennes vardag, liksom att skriva rapporter och rekommendationer till uppfödare och rådgivare.

För ett par år sedan ville hon satsa på sin gamla dröm och det som hon tyckte var roligast med jobbet; att handleda unga.
- Det är väldigt roligt, stimulerande och spännande att jobba med unga, som ju är framtiden.

Trotsar statistiken

Hon läste en forskningsrapport från Linnéuniversitet, där man testade att skickat samma jobbansökan till olika arbetsplatser med födelseåret som enda skillnad. Efter 40 minskade svarsfrekvensen och sjönk sedan ytterligare efter 50 och 60 år. Barbro Mattsson lät sig inte nedslås utan sökte jobbet som utbildningsledare för agrotekniker på BYS (Biologiska Yrkeshögskolan i Skara). Där är hon sedan två år och jobbet passar henne perfekt.

Vid yrkesutbildningar krävs att branschen efterfrågar folk. Därför är det av stor vikt att man kan visa att branschen behöver kompetensen, att det finns sökande till utbildningen och att de blir examinerade.

- Det är en fantastisk utbildningsform och nästan alla har jobb inom 6 månader efter examen.

Utbildningen ger eleverna 450 yrkeshögskolepoäng och skolan tar ungefär två år. Barbro Mattsson trycker på hur viktigt gröna näringar är. För att få mat måste vi kunna producera den på ett bra sätt och lära oss aktuell teknik. De utvecklar ständigt kursplanerna genom att ta del av branschdagar och ny kunskap

Stolt över sina unga

Hon understryker gång på gång hur roligt jobbet är. Eleverna lär sig att analysera, skapa egna frågeställningar, ta kontakter, jobba ute på företag och presentera resultat på ett analyserande och diskuterade sätt. De är endast två fasta lärare och i övrigt anlitar de spetskompetens i branschen.

- Jag är väldigt mallig över "mina" ungdomar här! De är så duktiga, och alla har jobb eller ett på gång innan de är klara med skolan.

Blev Månadens naturvetare

Den mer nyanställda kollegan Maja-Lena Främling nominerade Barbro Mattsson genom att berätta hur väl omhändertagen och välkomnad hon blev när hon började på jobbet. Barbro själv hade saknat en bra start och hon ville se till att ingen annan skulle ha det så. "Barbro gav en jättebra introduktion och är en suverän mentor."

Det är tydligt att trivseln är ömsesidig och att de månar om varandra. Att ha roligt och kunna skratta tillsammans lyfter arbetsdagen.

Barbro Mattsson är väldigt glad över att ha blivit Månadens naturvetare, och att uppmärksammas för att ha bidragit till god stämning på arbetsplatsen.

En bra mentor...

För att bli en bra mentor är hennes tips att vara lyhörd, ställa frågor, försöka hjälpa till och vara delaktig.
- Men gör inte jobbet åt någon annan!

Hon understryker också vikten av ett "vi" som jobbar tillsammans och stöttar varandra. Alla ska känna att de gör ett bra jobb och att de verkligen får möjligheten att göra det också!

Tips till unga naturvetare?

- Välj efter hjärtat. Det måste vara roligt att gå till jobbet.

Att gröna näringar är en framtidsbransch vill hon också förmedla. Mat och drivmedel behöver vi, och det gäller att ta tillvara naturen på ett hållbart sätt.

 

Kommentarer

Kommentera