Det här är vi

Kontakt

Vad kan vi hjälpa DIG med?

Medlemsavgift

Hur betalar jag min avgift? 

Du betalar med inbetalningsavier om du inte har ansökt om autogiro eller e-faktura. Läs mer på sidan Betalningsalternativ. 

Jag är föräldraledig och undrar vad jag ska betala i avgift.

Du kan ansöka om reducerad avgift om du har en bruttoinkomst under 20 000 kronor. Som inkomst avses summan av bruttolön, ersättningar från försäkringskassa, arbetslöshetskassa, inkomstförsäkring och trygghetsavtal. Pensionsersättning, barn- och bostadsbidrag räknas ej som inkomst. Du ansöker om reducerad avgift här

Vad kostar det att vara medlem i Naturvetarna?

Här kan du läsa om våra medlemsavgifter.

Medlemskap eller utträde

Hur blir jag medlem i Naturvetarna?

Enklast ansöker du om medlemskap här. Om det av nån anledning inte skulle fungera, kan du även ladda ner ansökan som pdf. Medlemskap beviljas från första dagen i den månad som ansökan kommer in. Du kan även ange att medlemskapet ska gälla från och med ett datum längre fram i tiden.

Kan jag stå kvar som medlem när jag blir pensionär?

Visst kan du det, meddela oss detta till info@naturvetarna.se eftersom det inte är något vi får reda på med automatik. Avgiften som pensionär är 50 kr/mån.

Hur går jag ur Naturvetarna?

Utträde måste begäras skriftligen, du kan logga in på Mitt medlemskap och fylla i ett formulär. Utträde beviljas vid månadsskiftet efter det att begäran har inkommit till förbundet.

Hur ändrar jag mina uppgifter hos er?

Du kan se och ändra dina uppgifter genom att logga in på Mitt medlemskap, till exempel om du har bytt jobb, flyttat, bytt e-postadress eller tagit examen.

Byta fackförbund till Naturvetarna

Hur byter jag fackförbund till Naturvetarna?

  1. Ansök om medlemskap i Naturvetarna.
  2. Begär utträde ur ditt nuvarande fackförbund.
  3. Meddela Naturvetarna vilket utträdesdatum du får från ditt nuvarande fackförbund. Du betalar ingen medlemsavgift under övergångstiden, den tid det tar att avsluta medlemskapet i ditt tidigare förbund.

Om du är osäker på ifall du uppfyller villkoren för att bli medlem i Naturvetarna, avvakta med att gå ur ditt nuvarande förbund och a-kassa. Ansök då om medlemskap hos Naturvetarna, men notera på din utträdesansökan att du avvaktar besked från oss om beviljat inträde.

Medlemskap i Naturvetarna inkluderar inte medlemskap i Akademikernas a-kassa. Som medlem hos oss rekommenderar vi att du även är medlem i Akademikernas a-kassa. Mer information om hur du ansöker om/byter a-kassa hittar du här.

Fackligt stöd under övergångstiden

Under övergångstiden – tiden mellan du ansökt om utträde ur ditt tidigare förbund och du blivit medlem i Naturvetarna, kan du få visst stöd från Naturvetarna. Du får aktuell facklig information, tidningen Naturvetare samt även få kortare rådgivning i exempelvis lönefrågor. Du får också dina inloggningsuppgifter till Naturvetarnas webbplats.

Ofta kan våra lokala företrädare företräda dig. Observera att Naturvetarna normalt inte företräder nya medlemmar som har problem med arbetsgivaren där problemet har sitt ursprung före inträdet.

Sjukskrivning och rehabilitering

www.naturvetarna.se/sjukskrivning hittar du vad som gäller om du blir sjuk. Du finner information om ersättning, arbetsgivarens ansvar, arbetsskada/arbetssjukdom, stress och utmattning samt rehabilitering.

Arbetslöshet och uppsägning

Om du blir uppsagd, varslad om uppsägning eller avskedad, kontakta Naturvetarnas medlemsjour eller din lokala fackliga förening. De kan svara på många frågor kring uppsägningen och undersöka om den gått rätt till. 

Läs mer om vad som gäller vid uppsägning här.

Jag blir snart arbetslös, vad ska jag göra? 

Det finns olika trygghetssystem som du kan omfattas av om du blir arbetslös. Börja med att kontakta Akademikernas a-kassa. Tänk på att medlemskapet i Akademikernas a-kassa inte ingår i ditt medlemskap i Naturvetarna, utan en ansökan görs separat. Akademikernas a-kassas webbplats finns tips på vad du kan göra om riskerar att bli arbetslös. Kontakta Akademikernas a-kassa även om du har någon form av avgångsvederlag eller annan ekonomisk kompensation.

Sök ersättning från Naturvetarnas inkomstförsäkring.  Läs mer om villkoren för inkomstförsäkringen och hur du ansöker om ersättning här.

Använd Naturvetarnas karriärservice. Vi ger dig verktyg för att få fart på ditt jobbsökande genom tips på arbetsgivare, cv-coachning, karriärsamtal med mera.

Ta även reda på om omfattas av så kallade omställningsavtal som hanteras av Trygghetsråden:

Mer information om vilket stöd som finns om du blir uppsagd kan du läsa om här. 

Tänk på att din avgift till Naturvetarna kan påverkas om du blir arbetslös. Läs mer om Naturvetarnas medlemsavgifter här.

Lön och anställningsvillkor

Hos medlemsjouren får du rådgivning rörande anställningsvillkor och arbetsrätt. Våra ombudsmän hjälper till att tolka lönestatistik och ge tips och råd inför lönesamtalet.

Medlemsjouren kontaktformulär

Vid nytt jobb

Måste jag anmäla ny lön till Naturvetarna?

Vi registrerar inte lön i vårt register men din inkomst kan påverka din avgift. Läs mer.

Behöver jag meddela Naturvetarna om jag får ett nytt jobb? 

Ja. Du kan ändra detta själv när du börjat på din nya tjänst. Det gör du via Mitt medlemskap-sidorna där du kan se och ändra dina uppgifter.

Om du vill anmäla förändringen i förväg använder du formuläret Ändra sysselsättning, så registrerar vi detta i medlemsregistret.

Karriärutveckling

Söker du jobb eller vill utvecklas i din nuvarande position? Du har tillgång till CV-, LinkedIn- och intervjucoachning. Du får även information om naturvetares arbetsmarknad och tips på arbetsgivare. Läs mer

A-kassa

Är jag automatiskt med i a-kassan när jag är medlem i Naturvetarna?

Nej, medlemskapet i a-kassan ansöker du om separat. Läs mer på www.aea.se.

Hur gör jag för att byta a-kassa till Akademikernas a-kassa?

Du kan endast vara medlem i en a-kassa i taget. Om du byter a-kassa får du tillgodoräkna dig tidigare medlemstid om det inte blir något glapp mellan medlemskapen.

Inkomstförsäkring

Har jag en inkomstförsäkring som medlem?

Ja, förutsatt att du är medlem både i Naturvetarna och i Akademikernas a-kassa. Läs mer på sidan Inkomstförsäkring.

inkomstförsäkring i annat förbund

Om du redan har en inkomstförsäkring i ett annat förbund, tillgodoräknas som regel din medlemstid till vår inkomstförsäkring. Läs mer om villkoren på www.inkomstforsakring.com/naturvetarna/inkomstforsakring/

Försäkringar

Vilka försäkringar ingår i mitt medlemskap ?

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap sedan kan du som medlem teckna person- och sakförsäkringar hos Akademikerförsäkring. www.akademikerforsakring.se. Som studentmedlem ingår en Olycksfalls- och Livförsäkring i ditt medlemskap. Läs mer om försäkringar i medlemskapet här.

Växel 08-466 24 80

Fax: 08-466 24 24

Medlemsrådgivning

jour@naturvetarna.se
08- 466 24 80

Medlemsadministration

info@naturvetarna.se
08- 466 24 80 

Telefontid

Naturvetarnas medlemsrådgivning och medlemsadministration har öppet följande tider:

Måndag 08:30-12:00, 13:00-16:30
Tisdag  08:30-12:00, 13:00-16:30
Onsdag 08:30-12.00, 14.00-16.30
Torsdag 08:30-12:00, 13:00-16:30
Fredag 13:00-15:00

Organisationsnummer:  

802002-4264

Akademikernas a-kassa

www.aea.se
info@aea.se
08-412 33 00

Inkomstförsäkringen

www.inkomstforsakring.com/naturvetarna
inkomstforsakring@naturvetarna.se
0770-78 20 50

Akademikerförsäkring

www.akademikerforsakring.se

E-post: info@akademikerforsakring.se

Tel: 020-51 10 20

Saco

www.saco.se

E-post: kansli@saco.se
Tel: 08-613 48 00

Hitta oss

Naturvetarnas kansli i Stockholm

Akademikerhuset, Planiavägen 13, Nacka Postadress: Box 760, 131 24 Nacka

Naturvetarna i Lund

Naturvetarna, Ideon Beta, Scheelevägen 17, 223 70 Lund
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies