Frågor & svar
Nyheter

Lisa varvar medlemsfrågor och skogsvård

Ett stort engagemang för både miljövärden och kollegorna på Skogsstyrelsen. Det fick kollegan Örjan att nominera Lisa Classon till Månadens naturvetare. ”Hon gör ett mycket bra jobb” tycker han.

Publicerad:

Lisa Classon är skogskonsulent sedan 15 år. Vad en skogskonsulent gör kan variera mycket, men Skogsstyrelsens uppdrag är att se till att skogspolitiken genomförs och att skogsvårdslagen följs. Det finns en otrolig bredd inom myndigheten, där en del jobbar med lagtillsyn och andra med naturvärden.

Halva tiden jobbar hon med rådgivning till markägare inom landsbygdsprogrammet,  bland annat om miljövärden och skogsbruk vid vatten. Hon håller också på med olika EU-projekt.

Gillar rådgivning

Vad är det bästa med jobbet?

- Det är det rådgivningen till skogsägare, och att komma fram till hur de kan agera. Exempelvis om någon ringer och vill röja fram en gammal fäbodvall. När det gäller naturvård finns det då ganska mycket att tänka på.

Lisa Classon jobbar också halvtid som ordförande för den lokala Saco-S föreningen.

- Det är både roligt och stimulerande. Allt kokar ner till att försöka ge våra medlemmar bästa möjliga förutsättningar.

Föreningen får en del knepiga frågor att lösa som samtidigt ger möjlighet att påverka det som hon och hennes kollegor jobbar med. Att ha chansen att påverka gillar hon verkligen och är nu inne på fjärde året som ordförande. Fackligt engagerad har hon dock varit längre än så och alltid tyckt att det är en viktig del av jobbet.

Saco-S föreningen har ungefär 400 medlemmar, och de flesta är naturvetare. Totalt på myndigheten jobbar 750 personer. Kontakten med medlemmarna löser de främst med hjälp av Skype, eftersom medlemmarna är väldigt spridda geografiskt. Ombudsmän från Naturvetarna brukar också vara med, vilket är värdefullt och uppskattat från båda håll.

Tänker nytt på grund av corona 

Myndighetens medarbetardagar under våren var något som Lisa Classon såg fram emot. En dag i Kolmården hann de med, men sedan satte corona stopp för allting.

- Men det är som det är, man får tänka nytt helt enkelt, säger hon

Tips till nyexade naturvetare?

- Att vara nyfiken är jättebra! Våga prova på olika delar och våga ställ frågor.

När hon själv började plugga hade hon ingen klar bild av vad yrket skulle innebära, utan valde det hon tyckte verkade kul att plugga. Även om hon trivs med vad hon gör, så rekommenderar hon att i förväg tar reda på mer om vad ett yrke innebär innan pluggstarten.

Kommentarer

Anna 2020-03-27

Vad kul att se Lisa här, det är hon verkligen värd!

Anna 2020-03-27

Vad kul att se Lisa här, det är hon verkligen värd!
Kommentera