Frågor & svar
Nyheter
Nikita föreläser om psykisk hälsa och är ansvarig för våra studentmarknadsförare ute i landet.Foto: Omid Amin

Nikita tipsar – Så klarar du studierna

Hej alla studenter, aka Världens framtid! Mitt namn är Nikita Zeiloth och jag är ny marknadsförare på Naturvetarna. Kanske har ni sett mig i vimlet på era lärosäten eller så kommer vi att springa in i varandra snart.

Publicerad:

Hur som helst så jobbar jag för att fler studenter ska förstå värdet och ta del av alla fördelar som följer med i ett medlemskap hos Naturvetarna. Varför vi kämpar för att just ni ska få den bästa hjälpen under studietiden och sen också ute i arbetslivet.

Vem är jag då som person? Jag är 32 år gammal, och sådär lagom lång på 150 cm. Jag brinner för att göra skillnad, så därför var Naturvetarna ett självklart val då ni studenter bidrar till att skapa världens framtid. All er kunskap påverkar oss alla på planeten och det är ni som kommer att skapa en ny värld, där förhoppningsvis fler tänker på framtiden, hållbarhet och jordens resurser. Jag ser framemot att följa er resa och ta del av era olika kunskapsområden, upptäckter och nya forskningsresultat. Vem vet kanske är det du som kommer att bli ledande i just ditt ämne?

I grunden är jag utbildad journalist, men har flera års erfarenhet både som kommunikatör och marknadsförare. Trots åren i yrkeslivet har jag en gång varit student. Vill oftast säga att det inte var allt för länge sedan, då den tiden var väldigt rolig och lärorik. Men också, enligt mig, väldigt självutvecklande. Men självklart finns det saker jag önskar att jag visste då, eller fick reda på under min studietid. Jag hoppas därför att kunna bidra med olika tips, råd och intervjuer till er där ute. Är det något ni önskar att jag skriver om? Tveka inte på att mejla till: student@naturvetarna.se

Tips för att klara av studierna under hösten

Nu när hösten sakta smyger på och bidrar till färre soltimmar och mer mörker vill jag ge er tips på hur man klarar studierna trots brist på D-vitamin. För är ni likt mig påverkad av mörkret, känner er mer trötta än vanligt och ibland tappar motivationen, då kan dessa tips vara något för er:

1. D-vitamin

Under höst- och vinterhalvåret är D-vitaminbrist vanligt då huden inte exponeras för UV-stålar i samma utsträckning. Vilket bland annat kan bidra till trötthet. Men det finns saker du kan göra för att få i dig D-vitamin såsom att äta fet fisk, svamp, ägg och olika mjölkprodukter. Studier visar också att D-vitamin halverar risken att bli förkyld. Så se till att få i dig tillräckligt så att du inte missar några tentor!

2. Fånga dagen

Jag vet att man många gånger kan fastna i studierna och plugga långa pass under flera dagar. Viktigt är att inte glömma bort sig själv och ladda på med ny energi. Träffa vänner, träna, meditera, eller fika. Tillåt dig själv att gå på den där kårfesten och träffa andra studenter. Mår du bra inombords så kommer det att påverka dina studier positivt!

3. Stress

Se till att försöka vara ute så mycket du kan under dagen. Ta korta pauser i ditt studerande för att komma ut och andas frisk luft. Ny forskning visar att naturen har en större påverkan än vad vi tidigare trott. När vi är ute i skog och natur arbetar hjärnan på ett annat sätt och är stresshormonernas värsta fiende.

4. Sök dig till ljuset

Räcker tiden inte till för natursköna promenader och du sitter fast på ett bibliotek, sök dig då till ljuset och sätt dig nära ett fönster för att fylla på depåerna.

5. Be om hjälp

En viss procent av befolkningen kan få depressiva besvär när årstiderna skiftar, en så kallad årstidsbunden depression. Ljusbehandling kan vara en lösning. Annars finns mer hjälp att få via "1000 frågor ett nummer" som ingår i din försäkring hos oss, eller via din vårdcentral.

 

Samtalsstöd "Tusen frågor ett nummer" 

En telefontjänst som Naturvetarna ger dig tillgång till via din Akademikerförsäkring. Kort sagt ett samtalsstöd i vardagen där du kan få råd och vägledning om livsstress, juridik och ekonomi samt hälsa, kost och motion. Läs mer om denna förmån för medlemmar i Naturvetarna. 

Nikita Zeiloth

Journalist & digital innehållsproducent

Kommentarer

Kommentera