Frågor & svar
Nyheter

Naturvetare tågade för klimatet

Fredagen den 27 september blev en mäktig manifestation för klimatet. Bara i Stockholm gick sextiotusen människor i tåget. Vi tog rygg på några naturvetare och forskare som vill öka takten i klimatarbetet.

Publicerad:

Lugnet före stormen. Så kan läget beskrivas i Kungsträdgården några timmar innan klimattåget drar genom huvudstaden.

Vid "Researchers desk" kan de som vill veta mer om klimatförändringarna få svar. Två av forskarna där är glaciologen Erik Huss och Frida Bender, docent och lektor vid meteorologiska institutionen på Stockholms universitet.

– Positivt att det är så mycket folk. Forskarna har varnat långe och nu kan ungdomarna få det att hända. "Lyssna på forskarna", är deras budskap, säger Frida Bender.

Erik Huss sprudlar av entusiasm.

– En härlig final på klimatveckan. Den precis släppta IPCC-rapporten om haven, glaciärerna och bergen visar att det tyvärr är värre än vi trodde. Det jag har jobbat med i decennier har inte påverkat tillräckligt. Nu kan det äntligen bli action, säger han optimistiskt.

Tredje uppgiften

Han menar att det inte räcker med fakta för att åstadkomma förändring.

– Greta Thunberg har gett forskarna draghjälp genom att ha satt klimatförändringarna på den politiska agendan, säger Erik Huss.

Enligt arrangören Fridays for future deltar 60 000 människor i manifestationen i Stockholm. Många av dem är naturvetare och har hittat lösningar som gör att de kan vara lediga en fredag eftermiddag.

– Jag är här i jobbet och kommunicerar forskning till allmänheten, det som ryms inom universitetens tredje uppgift, säger Frida Bender.

Hjälper företag att ställa om

Erik Huss har friheten att själv välja om han ska delta. Han är verksam i eget företag och är sin egen chef, som han uttrycker det.

– Jag hjälper företag att ställa om till hållbara affärsmodeller, vilket går hand i hand med affärsnytta och positiv varumärkesutveckling.

Som äventyrare älskar han att åka skidor och är engagerad i POW, Protect Our Winters. En organisation som jobbar för att bekämpa klimatförändringarna, genom opinionsbildning och aktiviteter i bergen.

Ingen av dem vill fördöma och bidra till att skapa klimatskam.

– Världen går inte under om vi missar 1,5-gradersmålet, men det blir besvärligare och effekterna av ett ännu varmare klimat blir värre, anser Frida Bender.

Insikt och hopp

Erik Huss är inne på samma linje.

– Missionera hellre insikt och hopp än skam, skuld och ångest. Då lyssnar fler och viljan ökar att göra förändringar.

Men är det realistiskt att uppnå fossilfrihet 2045?

– Ja, men det bygger på ett tydligt ledarskap som fattar de rätta besluten, i kombination med innovationer, som gör det möjligt att ställa om till hållbara system med förnyelsebar energi som en grundbult, säger de samstämmigt.

Palle Liljebäck

chefredaktör