Frågor & svar
Om oss

Mattias Carlström – Slår hål på myter om vatten

 

Vem är Mattias Carlström?

Mattias Carlström

 
Han är Professor i Kardiorenal Fysiologi och forskargruppledare för Reaktiva syreradikaler och kväveoxid i njur- och hjärtkärlforskning vid institutionen för fysiologi och farmakologi. 

Om Mattias hade varit idrottsman hade pokalerna inte fått plats på prishyllan. Han har fått en mängd akademiska priser och utmärkelser genom åren. Ett av dem har två år på nacken och gäller ”SRP Diabetes, Rolf Luft Instrumentation Grant.

 

 

 

Näringsupptag bli bättre om vätskebalansen i kroppen är jämn.

Har du för vana att gå runt med en vattenflaska och dricka hela tiden. Du kan vara lugn, det finns inga risker med det, om du inte dricker kopiösa mängder, upp till fem liter på kort tid. Då kan hjärnans celler svälla och få större volym än tillgänglig plats i hjärnan och orsaka hjärnödem.

Det kan leda till livshotande skador och dödsfall förekommer, främst efter tävlingar, där den som dricker mest vatten på kortast tid vinner.

En jämn vätskebalans i kroppen är att föredra, då näringsupptaget försämras vid vattenbrist – så kallad dehydrering. Det lite luriga är att symptomen på vattenbrist och för mycket vatten är likartade. Båda tillstånden leder till förvirring, yrsel och illamående. Är du osäker? Kolla färgen på urinet, som ska hålla ljusgul färgton.

Däremot finns det inget som tyder på att vatten gynnar viktnedgång även om det ger en tillfällig mättnadskänsla.

KI-professorn Mattias Carlström höjer ett litet varningens finger för att bara dricka kaffe eller te. Koffein är vätskedrivande och behöver kompletteras med annan vätska. Tänk på att maten innehåller mycket vatten, särskilt frukt och grönsaker.

 

Lyssna på Mattias Carlström på Spotify

Senast uppdaterad: