Den 3-23 maj kan du som är medlem rösta fram ombud till kongressen. Det gör du genom att logga in via ett mejl från Survey Generator. Tack för din röst!

Frågor & svar
Nyheter
Kvinna med cykelhjälm håller i miniatyr av ett vindkraftverk. I bakgrunden syns solceller.

Het arbetsmarknad inom miljöområdet - men kursutbudet halkar efter

Efterfrågan är just nu stor på naturvetenskaplig kompetens inom miljöområdet. Men arbetsmarknaden förändras snabbt. För att naturvetare ska kunna fortsätta vara attraktiva på arbetsmarknaden krävs kompetensutveckling, framför allt inom it, men även inom exempelvis projektledning. Och de möjligheterna behöver förbättras.

Publicerad:

I september 2023 publicerade det internationella rekryteringsföretaget ManpowerGroup en rapport med rubriken ”Kompetensbrist inom grön omställning hot mot de flesta branscher” där man konstaterade att nästan hälften, 43 procent, av de svenska företag som rekryterar till jobb som främjar grön omställning har svårt att hitta kompetent arbetskraft.

Undersökningen omfattade 59 000 arbetsgivare i 40 länder, varav 765 arbetsgivare i Sverige och här var problemet störst inom bank-, finans- och fastighetsbranscherna, även om samtliga branscher var drabbade.

 

Kompetensbrist får konsekvenser

Enligt rapporten får bristen på kompetens konsekvenser – 94 procent av arbetsgivarna globalt uppger att de inte har rätt kompetens för att uppnå sina ESG-mål, alltså mål inom miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning.

Steinar Instefjord, chef för grön affärsutveckling inom ManpowerGroup Nordics, säger att naturvetenskaplig kompetens är avgörande för den gröna omställningen.

– Tittar man på ESG-området så ser man att den naturvetenskapliga kompetensen behövs i alla tre delarna för att förstå vad som händer. Det handlar om saker som geovetenskap, biologi, fysik, kemi och så vidare. Vi behöver människor om har kunskaperna och som kan sprida dem, säger han.

– Arbetskraft med kompetens om miljö, klimat och hållbarhet är enSteinar.jpg förutsättning för att svenska företag ska hänga med i den globala utvecklingen. Därför är det oroande att så många arbetsgivare uppger att de har svårt att hitta rätt kompetens.

 

 

Kraftig ökning av efterfrågan på grön kompetens

Att det råder stor efterfrågan på gröna kompetenser framgår också av den analys som Naturvetarna gjort av drygt fem miljoner platsannonser som publicerats på platsbanken mellan 2014 och 2022. Under den perioden har efterfrågan på grön kompetens i termer av platsannonser ökat med 295 procent.

efterfrågan_kompetens.jpg

Men samtidigt förändras arbetsmarknaden snabbt och för att naturvetare i ökad utsträckning ska kunna bidra till en förbättrad matchning behövs möjligheter till kompetensutveckling inom områden som it, juridik och projektledning.

 

AI och projektledning behöver stärkas

Ett av de företag som gärna ser att naturvetare stärker sin kompetens inom it är Ecogain där cirka 100 anställda arbetar med rådgivning inom klimatomställning och biodiversitet.

– Vi har en stor efterfrågan på naturvetenskaplig kompetens. Och även omAnneli.PNG grundkompetensen är viktig behöver den förstärkas med kompetens inom till exempel AI och automatisering eftersom teknikutvecklingen hela tiden går framåt och förändrar arbetssätten, säger Anneli Alersjö som är affärsområdeschef på Ecogain.

Projektledning är också något som efterfrågas i Ecogains rekryteringar.

– Projektledning är en kompetens i sig som har hög efterfrågan och som vi tittar på när vi gör planer för kompetensförsörjningen.

Även Steinar Instefjord på ManpowerGroup lyfter fram behovet av kompetens inom projektledning – och förmåga att jobba i team.

– I princip kan alla bli duktiga i matematik, men det betyder inte att man har lätt för att samarbeta, och vi måste ju göra jobbet med den gröna omställningen tillsammans, säger han.

 

Stockholm vill driva digitalisering

Miljöförvaltningen vid Stockholms stad är ett annat exempel på en arbetsgivare som har ett stort behov av att rekrytera naturvetenskaplig kompetens. Åsa Hoffmann är enhetschef på avdelningen för miljö- och hälsoskydd med cirka 80 medarbetare där den övervägande delen har naturvetenskaplig utbildning. Hon ser framför sig en stor efterfrågan på naturvetare även i framtiden.

– Det är naturvetenskaplig utbildning som våra anställda ska ha med sig i grunden, och sedan ser vi gärna att man har en påbyggnad inom miljö- och hälsoskydd. Vi rekryterar ungefär 10-15 inspektörer per år så det kommer självklart att finnas ett stort behov framöver.

Och även inom Stockholms stad är it en viktig pusselbit när det gäller framtidens kompetensbehov.

– Vi är en stor förvaltning i en kommun som vill jobba för digitalisering. Vi harasa_hoffmann.jpg också sedan ett par år en utvecklingschef som leder arbetet med digitalisering, AI och annat, så vi kommer att arbeta ännu mer med de frågorna framöver. Det har hittills inneburit att vi bland annat lanserat e-tjänster för värmepumpssökningar och livsmedelskontroll samt arbetar med en e-tjänst för rapportering av f-gaser, säger Åsa Hoffmann.

 

 

Kursutbudet dåligt anpassat

Hur ser då möjligheterna ut för naturvetare att skaffa sig den kompetens som efterfrågas? Naturvetarnas analys visar att kursutbudet sällan är anpassat för att göra yrkesverksamma naturvetare mer attraktiva för de jobb som utannonseras, vilket försvårar det livslånga lärandet för naturvetare. Särskilt svårt är det att sadla om och byta bransch.

– Lärosätena kan underlätta omställningen genom att i högre grad låtafrida_200.jpg yrkesverksamma tillgodoräkna sig kompetens från andra utbildningar och från arbetslivet vid bedömningen av behörigheten. Idag måste många börja om på ruta ett. En ökad tydlighet skulle också vara önskvärd om vilka kompetenser och därmed möjligheter en viss kurs leder till. Det skulle kunna öka söktrycket till kurser som är viktiga för den gröna omställningen till exempel, säger Frida Lawenius, förbundsdirektör på Naturvetarna.

 

utbud_efterfrågan.jpg

 

Detta vill Naturvetarna:

• Lärosäten bör anpassa mer av sitt kursinnehåll mot yrkesverksamma.

• Som yrkesverksam bör det vara möjligt att söka delmoment i en kurs.

• Utbudet av kurser och dess innehåll kan i vissa fall vara otydligt. Här kan attraktiviteten öka genom fylligare och tydligare beskrivningar av vad kursen ger för kunskaper och karriärmöjligheter.

• Förkunskapskrav vid universitet, högskolor och yrkeshögskolor som stänger ute personer som skaffat sig erforderlig kompetens i arbetslivet bör ses över.

• Arbetsgivare behöver ha ett helhetsperspektiv på kompetensutveckling och verka för att medarbetare kontinuerligt kan utveckla sin kompetens och i vissa fall även ställa om för att möta förändringar i verksamhetens behov av kompetens.

 

Här behövs relevanta utbildningar

Naturvetare har med rätt kompetensutveckling möjlighet att axla flera av de roller som vanligtvis anses behöva ingenjörskompetens. De kvalifikationer som är viktiga för att naturvetare ska vara attraktiva på arbetsmarknaden inom hållbar omställning är:

• Automatisering

• Energi

• El

• Hållbar byggnation

• Processteknik

• Programmering

• AI

• Matematik

 

Läs hela rapporten här

 

Erik Aronsson

samhällspolitisk redaktör