Den 3-23 maj kan du som är medlem rösta fram ombud till kongressen. Det gör du genom att logga in via ett mejl från Survey Generator. Tack för din röst!

Frågor & svar
Nyheter

Extra pensionsavsättning en förbättring i avtalen inom statliga sektorn

De nya bestämmelserna för avtalen mellan Saco-S och Arbetsgivarverket ger flera förbättrade medlemsvillkor, bland annat möjligheten till extra pensionsavsättning och utökad flexibilitet att växla semestertillägget mot lediga dagar. Även reglerna för planering av arbetstid för lärare och forskare vid lärosäten har blivit tydligare.

Publicerad:

Förhandlingarna om förändringarna i avtalen mellan Saco-S och Arbetsgivarverket avslutades i lördags.

– Vi är glada att vi fått till viktiga villkor som ger mer trygghet och flexibilitet till anställda inom statliga sektorn, säger Frida Lawenius, tf förbundsdirektör på Naturvetarna.

I korthet innebär de nya bestämmelserna följande enligt Saco-S:

  • Reglerna för planering av arbetstid för lärare och forskare vid lärosäten har blivit tydligare med större fokus på dialog mellan chef och medarbetare. Det är en fråga parterna arbetet med länge som nu fått en lösning.
  • Utökad flexibilitet för medlemmarna att växla semestertillägget genom enskild överenskommelse mot fler lediga dagar för att underlätta återhämtning och öka den individuella flexibiliteten till ledighet.
  • Möjligheten till extra pensionsavsättning höjs till 69 år genom en enskild överenskommelse.
  • För de medlemmar vars arbetsplats omlokaliseras till annan ort blir nu stödet och omställningstiden lika oavsett om det är regeringen eller myndigheten som fattar beslutet om omlokalisering.
  • Vid arbetsskada kommer ersättningen nu att täcka hela inkomstförlusten.

Läs mer om de nya bestämmelserna på Saco-S webbplats.