Vi jobbar för

Villkor inom akademin

Naturvetarna anser att det är en självklarhet att den som jobbar på ett universitet eller en högskola ska ha samma trygghet som den som arbetar på övriga arbetsmarknaden.

Några av de frågor vi driver:

  • Fasta anställningar ska vara norm. Olika former av tidsbegränsade anställningar är idag mycket vanligt förekommande inom högskolan. Detta behöver förändras - även högskolans personal behöver trygghet.
  • Anställningsförfarandet bör vara genomskinligt och baseras på tydliga och för alla likvärdiga kriterier. Vem som erbjuds en fast anställning ska inte avgöras av dennes relation till institutionens professorer utan av forskningsmeriter och personlig lämplighet.
  • Rörligheten mellan akademi och övriga samhället behöver förbättras. Såväl forskning som högre utbildning tjänar på ett större utbyte mellan akademi, näringsliv och andra organisationer. Det behöver bli lättare att röra sig mellan verksamheter och att kombinera olika anställningar. Dessutom borde erfarenheter från olika sektorer i högre grad än idag tas i beaktande vid anställningar inom akademin.

 

Tillsvidareanställningar inom högskolan

Just nu arbetar vi särskilt mycket med att högskolan ska erbjuda tillsvidareanställningar. I mars 2016 presenterades en statlig utredning, Forskarkarriärutredningen, som har granskat hur villkoren för unga forskare och doktorander kan förbättras. Ett av förslagen är att det införs en enda form av meriteringsanställning, biträdande lektor, med rätt till prövning och möjlighet att förlänga anställningstiden från fyra till sex år. Naturvetarna tycker att resultatet blir ytterligare lappande och lagande i ett anställningssystem som redan är fullt av undantag och särlösningar och avvisade utredningen när den presenterades.

Läs debattartikeln "Ge oss riktiga anställningar" i UNT 

Senast uppdaterad:
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies