Fråga oss här!
Vi jobbar för

Om bedrägeri i klimatforskningen

Michael Tjernström, professor i meteorologi, påstår i Naturvetare nr 7, att den s k hockeyklubban är gårdagens nyhet. Diagrammet är förvisso ingen nyhet, eftersom det härrör från en studie publicerad 1998 av Mann, Bradly och Huges. Studien har fått kritik av fria forskare.
Publicerad: Uppdaterad:

Det sorgliga är, att denna studie och dess diagram har fått så stor påverkan på klimatdebatten och bidragit till att skapa det hysteri, som också har sitt ursprung i Al Gores beryktade bok från 2007. 
Manns slutsats att: ´under de senaste 2000 åren har medeltemperaturen över norra hemisfären inte tidigare varit högre än idag och förändringen under de senaste 100 åren är oöverträffad, håller fortfarande´, påstår Tjernström. Märkligt!
Tjernström hävdar, att Mann-kurvan gäller för hela norra hemisfären. Fel! För större delen av perioden bygger den enbart på mätningar i Kalifornien av årsringar på bristle cone pine, som kan bli 5000 år. För de senaste 150 åren bör dock Mann haft tillgång till termometermätta värden från ett bredare longitud-band.

Väckt misstankar

Mann har inte velat lämna ut detaljer från sin studie, men  fria forskare har gjort mätningar på samma trädslag och på samma altitud, men inte kunna verifiera Manns resultat. Det har väckt misstankar om bedrägeri och kurvan kallas Mann-made av kritiker.
 Tjärnström kritiserar, att jag jämför klimatet i Europa med Manns kurva, som påstås visa klimatet för hela norra hemisfären, men som den enligt ovan inte gör. Europakurvan visar den medeltida värmeperioden, men samma period är klart dokumenterad av forskare vad gäller Asien, där temperaturhistorien för de senaste 2000 åren har rekonstruerats från bl a borrkärnor i is, sjösediment, grottstalagmiter och historiska dokument.

Temperaturen bedöms ha varit 2-3 grader varmare än nu. Studier i Nordamerika visar, att Alaska och Quebec också upplevde den medeltida värmeperioden 900 AD -1300 AD, som var varmare än vad IPCCs datormodelleringar förutspår för framtiden. Vi kan också konstatera, att vi f n har en värmeperiod, som började ungefär 1850 AD efter den Lilla Istiden, men den har som alltid fluktuationer.

Hannibal med elefanter

Hösten 218 BC marscherade Hannibal med sin armé och sina elefanter över alperna. Under den medeltida värmeperioden odlade vikingarna på Grönland och Leif Eriksson besökte det nuvarande karga Newfoundland som han kallade Vinland. Detta är historiska data, som visar att 1990-talets värme ingalunda är unik och att det varma 1998, som för övrigt kan ha berott på havsströmmen El Niño, inte är det varmaste under de senaste 2000 åren.

Vad göra? Jo…i vissa kretsar har diskuterats, hur man skulle kunna undvika att visa den medeltida värmeperioden. Är detta inte bedrägeri inom klimatforskningen?
Meteorologer kan inte med någon precision förutsäga den lokala temperaturen om tio dagar. Hur skall då klimatologer kunna förutsäga den globala temperaturen om 10 eller 100 år?

Ingvar Fogstam
Civiljägmästare
   

Läs också:

Professorer mot Fogstam

Om bedrägeri i klimatforskningen 

IPCCs hockeyklubba – olycksfall i arbetet eller bedrägeri?

Kommentarer

Joachim Karlsson 2010-06-09

Håller helt med Ingvar. Klimatförändringar kommer alltid att ske med eller utan mänsklig påverkan. Hela debatten om att vi står inför en global klimatkatastrof är enormt överdriven, men som vanligt är domedagsprofetior det som säljer bäst i media. Ett enkelt faktum förutom den medeltida värmeperioden, är den temperaturökning som skett på planeten Mars de senaste 30 åren (helt i linje med jordens värmeutveckling).

Kim Bergström 2009-10-15

Måste bara kommentera det där med Hannibal och hans elefanter. Jo, de gick över Alperna 218. Och många av elefanterna frös ihjäl under passagen, liksom en hel del av hans soldater. Av de elefanter som återstod frös alla utom en ihjäl under vintern. När det gäller Grönland så är det fortfarande grönt, där längst ner i söder. Man bedriver även idag visst jordbruk och en del fårskötsel där. Kuriosa kanske, men lite intressant ändå. Och huruvida det Erikssonska Vinland var Newfoundland är inte helt säkert. Vissa menar att det var Labrador medan andra pekar på Rhode Island. Och även om det var Newfoundland så är inte det direkt en arktisk ö, varken nu eller då, så jag vet inte vad det är ett argument för. Att vikingasamhällena på Grönland och dog ut beror dessutom på många faktorer, varav överutnyttjandet av naturresurser, den samtida inflytten av eskimåer och att 1300-talet var den kallaste perioden på just Grönland på tusen år alla spelade roll.
Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies