Fråga oss här!
Vi jobbar för

Geologi + fysik = geofysik = framtid

I länder som Norge, Tyskland och USA har geofysikerna en nyckelroll och jobbar nära geologerna. I Sverige är geofysikerna inte lika kända. Genom mitt exjobb vill jag lyfta fram geofysiken som är så viktig i sökandet efter naturresurser, som metaller, olja och gas.
Publicerad: Uppdaterad:

Aktuellt just nu är de olje- och gasfyndigheter som hittats i det arktiska djuphavets sediment­strukturer. Syftet med min studie är att ge ny geologisk information utifrån geofysiska data som samlats in sedan 1970-talet men som ännu inte granskats fullt ut.

Uppgift: verifiera hypotesen

En borrning under 2007 resulterade i att världens första bergartskärna från det arktiska djuphavet blev tillgänglig. Berg­arterna från borrningen vittnar om att kontaktzonen vi sett från geofysiska undersökningar kan vara betydligt yngre än vad man anat. Vår uppgift är att verifiera hypotesen att zonen är yngre än 55 miljoner år.
Om så är sant kanske forskar­världen måste ändra sin syn på när och hur jordens plattor rört sig i Arktis. Bildning och förekomst av olja och gas är starkt förknippad med jordplattornas rörelser. Framtida studier kan avslöja andra rörelsemönster som därmed innebär att fyndigheterna skulle kunna befinna sig på helt andra djup i den marina berggrunden.

Brist på geologisk kompetens

De flesta geofysiker har en stark bakgrund i matematik och fysik och läser endast generell geologi. Det råder brist på geologisk kompetens i Sverige och förhoppningen är att fler ser möjligheten att kombinera studier i matematik och fysik med geologin. Arbetsplatser kan variera från oljebolag utomlands till företag som letar metaller i Sverige.
Paal Ahnfelt,
masterstuderande vid Stockholms universitet

Kommentarer

Paal Ahnfelt 2010-05-24

Peter, Vi letar efter ett antal 'unconformities' och hur de hänger ihop på regional skala, samt om de verkligen kan länkas samman. Inga tidigare studier har verkligen undersökt detta utan bygger sina teorier på vissa antaganden. Dessa kan så klart vara sanna men det har aldrig undersökts fullt ut. Vi ska bygga en 3D modell i Fledermaus (mjukvara) och se vad det blir av dem seismiska stratigrafin. Jag kan mejla dig mitt arbete då det är färdigt om så önskas. Bara kul att sprida forskning vidare. Jobbar du med nordsjöolja eller i arktisområdet? Paal

Paal 2010-05-24

Peter, menar du kring exjobbet? Egentligen är inlägget för kort för att gå in på det i detalj men jag blir klar under hösten och då kan jag skicka arbetet till dig. Jobbar du med nordsjöoljan eller i arktisområdet?

peter bergman 2010-04-25

Låter intressant! kan du beskriva mer om detta. JAg är själv petroleum geolog och läst på bergens geofak, petroleumgeologi och geofysik. Mvh Peter Bergman
Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies