Vi jobbar för

Debattartiklar

”Korta kontrakt ger kortsiktig forskning”

Tidsbegränsade anställningar inom högskolan överanvänds i dag på ett sätt som inte är förenligt med lagstiftningens syfte. De korta kontrakten slår mot forskarna och kvaliteten i forskningen, skriver Ivar de la Cruz, Naturvetarna, och Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörer i SvD.

Läs mer

Rösta på psykisk hälsa för studenter

Naturvetarnas studentråd uppmanar studenter att lägga sin röst på psykisk hälsa i höstens val, skriver representanter för Naturvetarnas studentråd i UNT den 26 juni 2018. 

Läs mer

”Skandal att staten utnyttjar forskare”

Att staten, år efter år, ser genom fingrarna med det faktum att högt kvalificerade människor utför arbete med usla villkor på statliga myndigheter är en skandal, skriver Ivar de la Cruz, ordförande Naturvetarna och Mats Ericson, förbundsordförande SULF, i SvD Debatt den 13 juni. 

Läs mer

Trygga anställningar ger bättre kvalitet i forskning och utbildning

En trygg anställning är lika viktig för forskare som för alla andra på svensk arbetsmarknad, skriver Naturvetarna. Avsaknaden av trygghet och långsiktighet drabbar både medarbetarna och kvaliteten i forskning och undervisning. Detta skriver Naturvetarna i Tidningen Curie. 

Läs mer

Hög tid att avskaffa stipendier för postdoks

Postdoktorer med stipendier har stora luckor i det sociala skyddsnätet, de flesta kan inte få ersättning när de är sjuka eller föräldralediga. SULF och Naturvetarna kräver nu att stipendierna avskaffas.

Läs mer

Landsting och regioner saknar recept för att klara välfärden

Låga ingångslöner och en låg löneutveckling är ett rejält hot mot den framtida kompetensförsörjningen inom hälso- och sjukvården, skriver Naturvetarna i Altinget den 25 april med anledning av Biomedicinska analytikerdagen.

Läs mer

Naturvetarnas recept för att klara välfärden

I dagarna släppte Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) en rapport om rekryteringsbehovet inom välfärden. Konkurrensen om arbetskraften ökar, samtidigt som alltfler behöver utbildning, vård och omsorg, enligt SKL:s analys. Lösningen är enligt rapporten att de anställda arbetar mer samt att tekniken används effektivare. Det må vara hänt, men den stora utmaningen är att landsting, kommuner och regioner måste vara attraktiva arbetsgivare.

Läs mer

Miljö- och klimatsatsningar hotas av kompetensbrist

Naturvetarna är positiva till satsningarna på miljö- och klimat i regeringens budgetproposition för 2018. Men om det inte satsas mer på naturvetenskapliga högskoleutbildningar samt lärarkompetens i dessa ämnen i grund- och gymnasieskola riskerar satsningen att bli ett luftslott. Bristen på naturvetenskaplig kompetens kan stjälpa de ambitiösa klimat- och miljömålen, äventyra viktiga samhällsfunktioner och hämma den svenska tillväxten.

Läs mer

Flytten av Strålsäkerhetsmyndigheten äventyrar Sveriges säkerhet

Omlokaliseringen av sju myndigheter värnar varken den samlade kompetensen eller enskilda medarbetares kompetens i de myndigheter som berörs. Dessutom äventyras den nationella säkerhetspolitiken när stora delar av en expertverksamhet som Strålsäkerhetsmyndigheten flyttas. Det skriver Ivar de la Cruz och Per Klingbjer, Naturvetarna, i Altinget.

Läs mer
Dela artikel
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies