Vi jobbar för

Debattartiklar

Förbättra vården genom att utveckla medarbetarna

Intensifiera medarbetarnas utveckling för att skapa en så god hälso- och sjukvård som möjligt. Det är Naturvetarnas tydliga budskap till Region Gotland.

Läs mer

Medarbetarna är sjukvårdens största resurs

Alltför ofta upplever medarbetare inom vården att deras kompetens inte tas tillvara på ett optimalt sätt, skriver Naturvetarna i en debattartikel i Hallandsposten.

Läs mer

”Korta kontrakt ger kortsiktig forskning”

Tidsbegränsade anställningar inom högskolan överanvänds i dag på ett sätt som inte är förenligt med lagstiftningens syfte. De korta kontrakten slår mot forskarna och kvaliteten i forskningen, skriver Ivar de la Cruz, Naturvetarna, och Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörer i SvD.

Läs mer

Rösta på psykisk hälsa för studenter

Naturvetarnas studentråd uppmanar studenter att lägga sin röst på psykisk hälsa i höstens val, skriver representanter för Naturvetarnas studentråd i UNT den 26 juni 2018. 

Läs mer

”Skandal att staten utnyttjar forskare”

Att staten, år efter år, ser genom fingrarna med det faktum att högt kvalificerade människor utför arbete med usla villkor på statliga myndigheter är en skandal, skriver Ivar de la Cruz, ordförande Naturvetarna och Mats Ericson, förbundsordförande SULF, i SvD Debatt den 13 juni. 

Läs mer

Trygga anställningar ger bättre kvalitet i forskning och utbildning

En trygg anställning är lika viktig för forskare som för alla andra på svensk arbetsmarknad, skriver Naturvetarna. Avsaknaden av trygghet och långsiktighet drabbar både medarbetarna och kvaliteten i forskning och undervisning. Detta skriver Naturvetarna i Tidningen Curie. 

Läs mer

Hög tid att avskaffa stipendier för postdoks

Postdoktorer med stipendier har stora luckor i det sociala skyddsnätet, de flesta kan inte få ersättning när de är sjuka eller föräldralediga. SULF och Naturvetarna kräver nu att stipendierna avskaffas.

Läs mer

Landsting och regioner saknar recept för att klara välfärden

Låga ingångslöner och en låg löneutveckling är ett rejält hot mot den framtida kompetensförsörjningen inom hälso- och sjukvården, skriver Naturvetarna i Altinget den 25 april med anledning av Biomedicinska analytikerdagen.

Läs mer

Naturvetarnas recept för att klara välfärden

I dagarna släppte Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) en rapport om rekryteringsbehovet inom välfärden. Konkurrensen om arbetskraften ökar, samtidigt som alltfler behöver utbildning, vård och omsorg, enligt SKL:s analys. Lösningen är enligt rapporten att de anställda arbetar mer samt att tekniken används effektivare. Det må vara hänt, men den stora utmaningen är att landsting, kommuner och regioner måste vara attraktiva arbetsgivare.

Läs mer
Dela artikel
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies