Vi jobbar för

#hurvetdudet

Den 14 april startade #Hurvetdudet, en kampanj för att öka kunskapen bland svenska politiker och allmänhet om vikten av forskningsbaserad kunskap som beslutsunderlag. Naturvetarna är en av deltagarna i #hurvetdudet.

Kampanjen #Hurvetdudet? vill öka kunskapen bland svenska politiker och allmänheten om vad vetenskap är, hur forskning går till, hur olika forskningsrön kan värderas och varför forskningsbaserad kunskap behövs som beslutsunderlag. 

– I tider av fejkade nyheter och en ökad spridning av desinformation, när ett svenskt parlamentsval på allvar kan komma att präglas av rörelser som medvetet vill påverka utgången, då behöver vi göra insatser för att värna kunskapsbildningen i samhället, säger Johan Ahlgren, chef för Kommunikation och påverkan på Naturvetarna.

Naturvetarna är en av mer än 70 organisationer som deltar i kampanjen som vill öka kunskapen om vikten av vetenskap.

Kampanjen #Hurvetdudet? fortsätter fram till valet och alla kan engagera sig. Ställ frågan "Hur vet du det?" till beslutsfattare, medmänniskor och dig själv. Naturvetarna kommer att delta genom att lyfta frågan i den offentliga debatten.

Följ kampanjen: 

  • I SvD Debatt skev Naturvetarna tillsammans med flera andra organisationer om "Viktigaste valfrågan är: Hur vet du det?"
  • Se talen vid kampanjlanseringen den 14 april på Youtube. Deltar gör forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S) och av Fredrik Christensson, Centerpartiets forskningspolitiska talesperson, diskussionen med fyra Stockholmspolitiker kring forskningens roll i politiken, filosofen Åsa Wikforss tal om varför vi alla riskerar att vara faktaresistenta och vad vi kan göra åt det, liksom SVTs vd Hanna Stjärnes samtal med moderatorn Christopher Wollter om medias roll när det gäller att förmedla fakta och att granska politiken.

Läs mer om kampanjen #hurvetdudet på www.hurvetdudet.nu som samordnas av Vetenskap & Allmänhet.

Senast uppdaterad:
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies