Fråga oss här!
Vi erbjuder

Vägar ur skadligt bruk

Vad gör man när man misstänker att en medarbetare har problem med någon form av skadligt bruk? Det kan gälla alkohol, narkotika, läkemedel eller spel. Som chef eller kollega kan man ge stöd, bland annat genom att visa förståelse och öppna för samtal.

Publicerad: Uppdaterad:

Förr eller senare händer det – att man som chef eller kollega konfronteras med en medarbetare som har problem med skadligt bruk, som är den nya termen för missbruk. Det kan gälla allt från alkohol, spel, överdriven träning, dopning, shopping och sociala medier.

Men nya typer av riskbruk och missbruk kan vara svårare att upptäcka, enligt Alna, som arbetar med råd och stöd till arbetsplatser i den här typen av frågor.

– Det viktigaste du kan göra som kollega eller chef är att reagera snabbt. Ta ett samtal tidigt när de första varningsklockorna ringer. Man behöver inte ställa diagnos och konfrontera, det möter oftast bara motstånd, säger Ingela Eriksson, informationsansvarig och konsult på Alna.

Ha en policy

Signaler på missbruk, som undvikande beteende, isolering, ströfrånvaro, humörsvängningar och misskötsel kan även passa in på livskriser, som nära anhörigs död, skilsmässa, stress och utbrändhet.

– Bäst är att utgå ifrån oro och visa omsorg om din kollegas hälsa och öppna för samtal, säger Ingela Eriksson.

Hennes råd är att förebygga med en policy för hur man vill ha det på arbetsplatsen. Den ger tydliga regler när något händer. Den löser inte alla problem men ger chefer, HR-avdelning och kollegor riktlinjer vem som har ansvar för vad.

– Det är bra om man kan skapa ett klimat där arbetstagaren kan vara öppen med eventuella problem, säger Ingela Eriksson.

Sätt kulturen

Var tydlig med vilken kultur man vill ska råda. Vill man ha vinlotterier, after work och fri bar på firmafesten och finns det alkoholfria alternativ till de som inte dricker? Kanske känner anställda trycket att delta i en pubrunda för att ingå i gemenskapen.

– Att kommunicera den här typen av frågor gör att anställda kan känna sig trygga utan fruktan för att få sparken.

Om en medarbetare med alkoholmissbruk går med på behandling är det viktigt att upprätta en långsiktig plan.

– Våra psykologer på Alna gör utredningar och tittar på medarbetarens problematik och resurser och vilken hjälp man behöver. En långsiktig plan ökar chansen att få ett lyckas slut.

Det finns möjlighet att söka ekonomiskt stöd i fonder och hos landstinget. På det viset behöver det aldrig bli en kostnadsfråga att få en medarbetare fri från missbruk för arbetsgivare som saknar resurser. Viktigt att komma ihåg är att det är vanligt med återfall under det första året.

– Då gäller det att koppla in hjälp och ta nya tag. Ibland kan det behövas en varning. I regel blir individen i längden starkare av ett återfall.

Sätt gränser

Det bästa stöd man kan ge som chef och kollega är att visa förståelse för problemet och vara som vanligt. Men även att sätta gränser och visa att man kan säga ifrån när något inte är okej, utan att få dåligt samvete, och för att skapa ett friskt arbetsklimat.

– Det kan bildas konstiga mönster i en arbetsgrupp där det finns skadligt bruk. Öppenhet är en fördel på arbetsplatsen, för att skadliga bruk inte ska hållas i det fördolda. Då kommer de snabbare upp till ytan och kan åtgärdas i tid.

Margaretha Eldh

 

5 bra tips!

  • Var tydlig med kultur och spelregler på arbetsplatsen.
  • Roller och ansvar – vem gör vad?
  • Informera och kommunicera med ledning, HR-funktion, medarbetare och skyddsombud.
  • Ha tydliga rutiner vad som gäller vid misstanke om en medarbetare är påverkad eller vid andra typer av riskbruk och skadligt bruk.
  • Vilka samarbetar arbetsgivaren med i missbruksfrågor?

Källa: Alna.

 

Det här är Alna

Alna är en stor aktör i kampen mot skadligt bruk i arbetslivet och arbetar med förebyggande och tidiga insatser, akuta ingrepp och rehabilitering, samt utredning för behandling. Det är en ideell organisation som ägs av de centrala organisationerna på arbetsmarknaden: Svenskt Näringsliv, Sveriges Kommuner och landsting, Arbetsgivarföreningen KFO, IDEA, LO, TCO och Saco.

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies