Fråga oss här!
Vi erbjuder
– För mig var det en stor grej att byta bana. När jag blev arbetslös fick jag hjälp av Trygghetsstiftelsen för att komma vidare, säger Peter Sandin.

Peter växlade spår efter coachning

Att gå från akademin till näringslivet var ett stort steg för Peter Sandin. Tack vare stöd från Trygghetsstiftelsen hittade han sin väg. Nätverkande i rätt forum gav honom jobbet på Leica Biosystems.

Publicerad: Uppdaterad:

Peter Sandin är i Tyskland när tidningen Naturvetare ringer. Resorna till Leica Biosystems i Wetzlar, norr om Frankfurt, har blivit täta. Han är där för att lära sig produkterna.

– Jag kommer att fungera som stöd till våra säljare och kunder. Det handlar om att visa hur mikroskopen fungerar och hur de ska användas inom cytogenetik och patologi, men även vid fosterdiagnostik och att diagnosticera sjukdomar hos nyfödda barn.

Kunderna finns inom sjukvården och medicinsk forskning.

Att Peter Sandin hamnade här var inte självklart efter många år inom akademin. Han har både varit postdok i Dublin och forskat på Chalmers.

– För mig var det en stor grej att byta bana. När jag blev arbetslös i november förra året fick jag hjälp av Trygghetsstiftelsen för att komma vidare.

Gav ny energi

Han fick tillgång till en karriärcoach och ekonomiskt stöd.

– Samtalen med karriärcoachen var mycket värdefulla och gjorde att jag kom till insikt om vad jag ville göra. Jag hade många möjligheter och visste inte riktigt vad jag skulle satsa på.

De mötena gav ny energi under en period då han var utan arbete. Till en början träffades de ungefär varannan vecka.

– Även workshops om att söka jobb och få inblick i hur en rekryterare tänker var givande.

En nyckel var att han pratade med många, både kolleger och vänner. Efterhand växte bilden fram inom vilket område han ville jobba.

– När jag hade inriktningen klar för mig så var det nätverkande och möten i rätt forum som gällde. Eftersom jag var seriös i mina planer och visste vad jag ville blev jag intressant för arbetsgivarna.

Två jobb på gång

Jobbet han har i dag halkade han in på av en tillfällighet.

– På vägen hem från en nätverksträff pratade jag med en annan deltagare, som berättade om Det lediga jobbet på Leica Biosystems. Ett krav var att kunna prata svenska vid sidan av kompetens och erfarenhet av mikroskopi.

Så när rekryteraren ringde var det ingen tvekan om vad han ville. Sedan följde en sedvanlig intervjuprocess som Peter Sandin gick vinnande ur.

Som om inte det räckte hade han samtidigt ett annat jobberbjudande, som också hade dykt upp efter nätverkande och samtal under avspända former.

– Det jobbet var inte ens utannonserat. Att träffa människor och nätverka är mitt tips till dem som söker jobb. Att det har fungerat för mig beror på en kombination av tur och skicklighet. Man kan säga att jag har skapat min egen tur.

Högre tempo

Vilken är utmaningen i nya jobbet?

– Att lära mig att navigera i ett så stort företag och förstå alla strukturer och processer. Tempot lär också vara högre med tydliga deadlines och högre stressnivå.

Men det är inget som avskräcker Peter Sandin. Tvärtom stimuleras han av det och ser det som en väg till personlig utveckling.

Finns det någon baksida?

– Det skulle vara att jag har jobbet hemma, även om jag mest kommer att vara ute på kundbesök. Så det självklara mötet och fikat med kollegor får jag hitta på annat sätt.

Stänger inga dörrar

Chefen sitter i England och kollegorna är utspridda i Sverige och Europa. Han är dock företagets enda applikationsspecialisten när det gäller mikroskopi och cytogenetik i Norden.

Som anställd på ett utländskt företag ville han vara säker på att inte missa pensioner, försäkringar och annat som ingår i kollektivavtal.

– Jag tog kontakt med Naturvetarna som kollade mitt anställningsavtal. Det innehåller alla delar som behövs för att jag ska känna mig trygg, säger naturvetaren som är civilingenjör i botten.

Kan du tänka dig att komma tillbaka till akademin?

– Jag stänger aldrig några dörrar och tror på Idén om rörlighet. Men om jag ska vara helt uppriktig känns det inte som jag kommer tillbaka till akademin. Frågan är också om jag är välkommen.

 

Peter Sandin

Aktuell: Fått stöd från Trygghetsstiftelsen.

Yrke: Applikationsspecialist på Leica Biosystems, med ansvar för den nordiska marknaden.

Utbildning: Civilingenjör. Disputerad i fysikalisk kemi på Chalmers.

Bor: Göteborg.

Familj: Flickvän.

Gör en ledig dag: Klättrar.

Bästa egenskap: Trygg i mig själv.

Läser just nu: Massor av produktmanualer.

Bästa karriärtips: Inse ditt eget värde, var framåt och ta initiativ.

 

Leica Biosystems

Var ett tyskt företag men ägs numer av det amerikanska företaget Danaher. Leica Biosystems är världsledande inom utrustning, lösningar och automatisering inom patologi. Produktportföljen täcker hela arbetsflödet från patientprov, preparering och färgning till analys, allt för att hjälpa läkarna att ställa korrekta diagnoser.

 

Stöd på vägen till nytt jobb

Trygghetsstiftelsen inom staten

Hjälper statsanställda att komma vidare efter uppsägning på grund av arbetsbrist eller när en visstidsanställning löper ut. Som uppsagd får man en egen konsulent där man tillsammans avgör vilka insatser som behövs. Du kan också ansluta dig till stiftelsens rekryteringsservice. Ett visst ekonomiskt stöd utgår. Läs mer

Trygghetsrådet i privat sektor

Stöttar tjänstemän som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist hos arbetsgivare som är anslutna till Trygghetsrådet. PTK och Svenskt näringsliv är avtalsparter. Består av två delar: Personlig rådgivning innebär att du får en egen rådgivare som stöttar och utmanar dig på vägen mot nytt jobb eller start av företag. Rådgivning beviljas till dem som uppfyller villkoren.Avgångsersättning är en ekonomisk ersättning som komplement till a-kassan till personer över 40 år. AGE beviljas till dem som uppfyller villkoren. Läs mer

Omställningsfonden i kommunen

Uppdraget är att stötta anställda som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist inom kommuner och landsting, samt företag och kommunalförbund som är medlemmar i Pacta. Fokus ligger på att hjälpa varje jobbsökare till ett nytt jobb. Läs mer

Naturvetarnas karriärservice

Ger medlemmarna möjlighet att utvecklas inom sina professioner och karriär. Därför erbjuds en unik karriärrådgivning som baseras på Naturvetarnas expertis om naturvetares karriärmöjligheter, kompetenser och arbetsmarknad.

Naturvetarnas karriärservice erbjuder bland annat:

  • Personlig karriärrådgivning
  • Karriärprofilanalys
  • Cv- och intervjucoachning
  • Workshops i karriärplanering

Läs mer

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies