Fråga oss här!
Vi erbjuder

Anna växlar upp sitt företag

Hittills har Anna Bjertsjö Rennermalm inte behövt marknadsföra sitt företag Dustgoat. Kunderna har strömmat till ändå. Naturvetarnas expert Pantea Ansari ger feedback och tipsar om hur företaget kan utvecklas.

Publicerad: Uppdaterad:

På ett café på Söder i Stockholm har Anna Bjertsjö Rennermalm bokat ett mötesrum. 

– Det här är en bra möjlighet för mig eftersom jag har mitt kontor hemma. Här finns all teknisk utrustning som behövs.

Men vi nöjer oss med en kopp kaffe i det inglasade rummet. Vi går direkt in på företagsnamnet som inte lämnar någon oberörd. Varför Dustgoat?

– Namnet har sin källa från en semesterresa i Portugal, där dammet yrde på campen och min son som nu är tolv år skrattade som en get. 

Ett gåtfullt namn väcker intresse, men kan leda tanken till IT-branschen som ofta har fantasifulla namn. Fokus här ligger på rekrytering av specialister och chefer inom läkemedel, biologi, miljö, kemi och medicinteknik.

Frihet att välja

Varför lämnade du en trygg anställning för att köra eget?

– Jag trivdes bra, men kände att jag ville utveckla mina processer och jobba på ett sätt som jag vet fungerar. Jag har friheten att välja mina uppdrag och kunder.

Hon har också fått en bättre balans mellan jobb och fritid, med mer tid för familjen och resor.

– Visst kan jag sakna en kollega i vardagen, men jag har ett stort nätverk som stöttar och fungerar som bollplank.

Som rekryteringskonsult jobbar hon från ax till limpa, vilket innebär allt från att söka kandidater och sköta urvalsprocessen till att presentera lämpliga kandidater för kunderna. Hon erbjuder också strategisk rådgivning i bland annat intervjuteknik, men också att göra kravprofiler och behovsanalyser.

– Grunden för en bra rekrytering är just en väl genomarbetad kravprofil.

Vetenskap leder rätt

Som naturvetare är beprövad vetenskap en ledstjärna för henne.

– Att gå på magkänsla vid en rekrytering funkar inte. Den kan ge en signal, men leder ofta fel. Fråga dig hellre fram, gå på djupet och ta referenser. Många arbetsgivare gör misstaget att extrapolera. En tidigare framgång hos en kandidat behöver inte innebär att den upprepas i ett nytt sammanhang.

Hon påpekar å andra sidan att en kandidats mindre lyckade insats tidigare kan vändas till något positivt i en annan miljö och i en annan roll.

Under första året har Anna Bjertsjö Rennermalm jobbat med att utveckla sitt koncept. Men nu avser hon att växla upp till heltid.

– Det ska bli roligt att lyfta företaget. Hittills har jag haft fler uppdrag än jag har hunnit med, och har till och med fått säga nej.

Även om hon gör mycket själv så anlitar hon experter för till exempel bokföring. Själv lägger hon fokus på det hon gör bäst: Att hitta rätt person till rätt plats.

 

Naturvetarnas ombudsman Pantea Ansari ger goda råd

Anna Bjertsjö Rennermalm är rekryteringskonsult och disputerad i klinisk bakteriologi. Affärsidén är rekrytering av chefer och specialister inom läkemedel, biologi, kemi, miljö och medicinteknik. Erbjuder också tjänster för utvärdering av individer och team.

Arvode: Prissätter utifrån det värde jag tillför kunden, vilket kan variera. Därför tillämpar jag inte fast timtaxa. Om jag utgår från att mina kostnader ska täckas är det lätt att bli för billig. Rekrytering är en komplicerad process som tillför kunden stort värde.
Pantea Ansari: Rätt tänkt att ta olika betalt för olika projekt istället för en och samma timdebitering på alla uppdrag.

Debiteringsgrad: Max hälften av min arbetstid. Administration, kompetensutveckling och nätverkande måste få ta tid. Jag vill fortsätta vara konkurrenskraftig och kunna erbjuda högklassiga tjänster.
Pantea Ansari:
Ett bra mål är att kunna debitera hela arbetstiden och baka in administration, nätverkande, och kompetensutveckling. Utveckling gynnar kunderna, särskilt de nya eftersom de får mer professionell hjälp.

Marknadsföring: Har hittills inte behövts, men avser att lägga mer kraft på det. Företaget har hemsida och finns på LinkedIn som är en viktig sajt för att hitta kandidater. Planen är att bli mer aktiv i sociala medier. Personliga kontakter är viktiga att vårda. Om det behövs mer tar jag in hjälp för marknadsföring.
Pantea Ansari:
Här finns en del att utveckla. En bra hemsida lockar kunder och fungerar lite som ett skyltfönster. Se till att sociala medier leder dit. Har man inte själv kompetens att utveckla webben så är ett bra tips att anlita experter.

Kompetensutveckling: Viktigt för att hålla sig uppdaterad. Så jag lägger mycket tid på det, både genom självstudier och kurser. De handlar både om att driva företag och att lära sig mer om till exempel verktyg för personlighetsanalyser.
Pantea Ansari: Ännu ett sätt att utveckla företaget är att göra en affärsplan.

Semester: Har semester när barnen är lediga. Men jag har inget emot att jobba då. Men är jag på badstranden så är det fullt fokus på det.
Pantea Ansari: Tänk på att man behöver tid för att vila upp sig och få nya krafter, ta ut minst 25 dagar som du skulle haft som anställd.

Försäkringar: Har ansvarsförsäkring för företaget, sjukförsäkring, olycksfall- och livförsäkring. Kommer att anlita Akademikerförsäkring för att få en översyn av mina behov.
Pantea Ansari:
Jättebra, tänk även på att du själv kan välja hur många karensdagar du vill ha. Kolla också upp din SGI, sjukpenninggrundande inkomst, med Försäkringskassan om du skulle bli långtidssjukskriven eller gravid.

Pensionsavsättningar: Har hittills inte varit aktuellt eftersom jag ännu inte tagit ut någon lön från företaget. Jag har inga planer på att pensionsspara. Istället kommer jag med hjälp av goda rådgivare att investera pengar där de ger bäst avkastning.
Pantea Ansari:
Utgå från din situation och anpassa förvaltningen efter det, vilket du verkar göra.

A-kassa och inkomstförsäkring: Är med i a-kassan och har inkomstförsäkring genom Naturvetarna.

Avtalshjälp: Ska anlita Avtal 24 för en översyn av leverantörsavtal. Tack vare Naturvetarna är priset fördelaktigt och första rådgivningen är gratis. Bra att få den hjälpen.
Pantea Ansari: Bra att du utnyttjar den förmånliga servicen. Det är så lätt att missa viktiga villkor som kan bli dyrt i efterhand.

Framtida projekt: Skriva en handbok om rekrytering, som kan kopplas till min blogg och pod.
Pantea Ansari: Väldigt bra idé, som också fungerar som marknadsföring.

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies