Frågor & svar
Vi erbjuder
Nikita föreläser om psykisk hälsa och är ansvarig för våra studentmarknadsförare ute i landet. Foto: Omid Amin

Så klarar du årets fattigaste månad. Nikita tipsar!

Januari har sedan länge varit känt som årets fattigaste månad. Kanske spenderades det lite mer pengar än vanligt under ledigheten. Kanske en julklapp för mycket, en och annan kreditfaktura eller kanske köpte du den där nyårsblåsan "som du bara skulle ha" till nyår?

Publicerad:

Många får även pengarna utbetalat tidigare under december månad vilket också gör att det är några dagar extra än vanligt till nästa bidrag eller lön. Men hur gör man då för att klara av årets fattigaste månad? Nedan finner du några tips:

1. REA nej tack:

Vår hjärna är nästan som programmerade för att gilla bra klipp, dvs nedsatta varor och reor. Detta vet självklart butiker etc om, men trots det kan det vara svårt att motstå när törsten sätter in. Fundera då ett extra varv – "Behöver jag verkligen den här saken? Eller är det bara den röda etiketten som lockar mig just nu?"

2. Handla varor med kort datum:

Matbutiker brukar ofta ha nedsatta priser på varor som snart går ut. Passa på att köpa dom, laga olika maträtter och frys in.

3. Gör matlådor:

Var uppfinningsrik och kreativ här. Ta vara på det som gömmer sig längst in i kylen och gör storkok. Att äta lunch på restaurang eller liknande varje dag motsvarar minst 2000 kr i månad i utgifter.

4. Spara:

Nödvändiga varor såsom toalettpapper, trasor och diskmedel är en utgift som inte är den roligaste enligt mig. Men om man tänker steget längre och sparar på att använda mindre toalettpapper eller diskmedel så tänker du inte bara på miljön utan också på plånboken.

5. Sluta med nikotinet:

Visst januari månad är rätt grå som den är utöver "pengabristen" men varför inte passa på att spara in på kostnaden för cigaretter och snus? Slutar du nu sparar du inte bara in på onödiga utgifter denna månad utan även för resten av ditt liv. Ett liv som du lever längre eftersom du slutar med nikotinet.

6. Skippa sockret:

Visst är det härligt med en cola zero då och då, men tänkt vad du skulle spara om du istället valde vatten framför den där colan eller energidrycken?

7. Undvik att handla på kredit och faktura:

Försök att undvika att betala på faktura, vi brukar spendera mer pengar när det inte känns i plånboken med en gång.

8. Anordna en loppis:

Sociala medier är fullt av olika sidor där man kan sälja av sånt man inte längre behöver. Varför inte sälja presentkortet du fick av farmor som du vet att du aldrig kommer att utnyttja? Eller varför inte dra ihop ett gäng på ditt lärosäte och anordna en loppis?
Ps. Var stark, loppisen är inte ett tillfälle för dig att köpa på dig fler saker utan för att bli av med dina.

9. Förläng förfesten:

Hur många gånger har man inte sagt "Förfesten var så rolig, men det dog ut lite när vi gick till krogen." Varför inte istället förlänga förfesten och dansa hela natten lång i köket istället för att spendera pengar på dyra drinkar?

10. Knytis:

Januari är en rätt tuff månad som den är och det är viktigt att inte ta bort allt det roliga och låsa in sig för att man inte har råd. Varför inte köra knytis med dina vänner så att ni fortfarande kan ha middagar men där du slipper stå för hela kostnaden? Eller varför inte skapa en grupp med några kursare och ha temamiddagar där alla tar med sig en rätt?

Nikita Zeiloth

Journalist & marknadsförare

Kommentarer

Kommentera