Frågor & svar
Vi erbjuder

Hot och våld mot livsmedelsinspektörer under pandemin

Många livsmedelsinspektörer uppger att de utsatts för hot och i vissa fall även för våld när de utövat tillsyn på krogar och klubbar under pandemin. Mer än hälften säger att arbetsmiljön försämrats och nio av tio att de ordinarie livsmedelskontrollerna blivit lidande.

Publicerad:

Det visar en undersökning som Naturvetarna gjort bland sina medlemmar som arbetar som livsmedelsinspektörer.

– Förbundet har fått signaler om att inspektörerna har en problematisk arbetsmiljö när de utövar tillsyn av trängsel på restauranger och klubbar. Dessvärre bekräftade våra frågor till inspektörerna att de ibland möts av ett hotfullt beteende vid trängselkontroller, säger Per Klingbjer, förbundsdirektör Naturvetarna.

Med nya hårdare restriktioner för kaféer och restauranger behöver frågorna kring inspektörernas arbetsmiljö adresseras omgående. För att komma tillrätta med problematiken om hot och vål rekommenderar Naturvetarna:

  • Tydligare information kring livsmedelsinspektörers roll i trängselkontroller i serveringsmiljöer
  • Fler livsmedelsinspektörer behöver anställas där trängselkontrollerna utgör en stor del av arbetstiden
  • Livsmedelsinspektörer bör alltid vara två när man genomför trängselkontroller på serveringsställen

Läs rapporten Ett nedslag i livsmedelsinspektörers arbetsmiljö - Hot vid tillsyn under pandemin. 

Läs hela pressmeddelandet