Fråga oss här!
Vi erbjuder
Från vänster: Daniel Nord, Lovisa Sundström, Love Chrisson, Colin Andersson, Tor Magnusson.

Facket är en samlande kraft

Jag tror inte jag är ensam med att nästan vänta på att ett utegångsförbud ska komma i haglet av nyheter. Det är stormens utveckling man följer dag efter dag. Samtidigt letar man efter lugnande besked och vettiga tips på hur man ska ta sig igenom den här stormen.

Publicerad:

Här är ett konkret tips från min sida: Gå med i A-kassan nu. Även om du är student. Gör det.

Den här krisen visar vilken otroligt viktig roll facket har. För krisen är inte bara medicinsk, den är ekonomisk, och facket har som jobb att skydda våra intressen när vinden viner omkring oss.

När CSN hotade att dra in studiemedel vid stängda skolor, skrev vi i studentrådet en hård debattartikel i Dagens Arena som försvarade studenters rätt till studiemedel. CSN svarade på artikeln och frågan togs till regeringen där det beslutades att studiemedlet skulle vara tryggat även om skolorna stängde.

Även en debattartikel är ett lagarbete, för det spelar ingen roll hur bra skriven den är om den inte fångar upp vad många känner. Det är genom att samla folk som vill samma sak som vi kan få till förändring.

Facket är en samlande kraft. Jag kanske inte vågar gå till chefen själv för att klaga på något, tänk om jag inte får några mer timmar då? Men är vi flera som ser problem på arbetsplatsen, väljer ut den mest tjurskallige av oss och skickar hen för att förhandla med chefen, har vi mycket större chanser att få som vi vill.

Nu måste vi försöka samlas utan att samlas. Att vara med i facket är ett sätt att ta ansvar för sig själv och för andra, att gå med i A-kassan är också inte bara för ens egen skull utan också något som hjälper våra medmänniskor.

Praktiskt taget alla planer som vi i studentrådet hade för våren är inställda, men vi jobbar på att anordna relevanta webbinarium där vi kan samlas utan att samlas. För att bättre förstå vår samtid och få en chans att umgås lite också.

Till dess att vi ses, ta hand om er och varandra!

 

Text: Daniel Nord, ordförande för Naturvetarnas studentråd

Kommentarer

Naturvetarna 2020-04-14

Hi Farzana, We recommend that you are a member of Akademikernas a-kassa. If you are both a member of Naturvetarna and Akademikernas a-kassa you are eligable for our income insurance. Read more at www.naturvetarna.se/unemployment-insurance-fund

Farzana 2020-04-14

In which A-kassa can I be a memebr being a Masters student of Environmental science?
Kommentera