Vi erbjuder
Foto: Colourbox

I dag är det Arbetslöshetens dag

Att ha ett jobb är viktigt för att känna att man får bidra med sin kompetens. För de som hamnar i arbetslöshet finns det stöd att få, både ekonomisk ersättning men även coachning att komma in på arbetsmarknaden igen.

Publicerad:

För den som blir arbetslös kan det vara en riktigt stor utmaning att söka nya jobb. Då kan Naturvetarnas karriärrådgivare ge dig en skjuts i rätt riktning.

– För att hitta jobben behöver du fundera på vad din kompetens kan användas till och var den kan efterfrågas. För att hitta nya möjligheter gäller det att tänka nytt, då kan Naturvetarnas karriärrådgivare vara ett bollplank, säger Anna Ogenstad, karriärrådgivare på Naturvetarna.

För att hitta jobben behöver man också leta på rätt ställen.

– Idag är det inte bara på Arbetsförmedlingen du hittar lediga tjänster. Landskapet för rekrytering har förändrats och du måste till exempel själv leta runt på företags webbplatser och nätverk, till exempel LinkedIn, säger Anna Ogenstad.

Utöver karriärsamtal som utgår från dina behov kan du även bli coachad i hur du skriver ett cv som sticker ut eller hur du förbereder dig inför intervjun. Vi erbjuder även coachning av hur du drar nytta av LinkedIn för att synas hos intressanta arbetsgivare och rekryterare.

Har du frågor om dina rättigheter i samband med en uppsägning är du alltid välkommen att ringa Naturvetarnas medlemsrådgivning. Då kan en ombudsman ge dig råd och stöd om vad som gäller.

– Kom ihåg att anmäla dig till Arbetsförmedlingen redan första dagen av din arbetslöshet. Det är från denna dag som du kan ansöka om ekonomisk ersättning, säger Monica Fröjd, ombudsman på Naturvetarna.

Ekonomisk trygghet under arbetslösheten

Grundläggande ekonomisk trygghet kan du få från a-kassan om du skulle bli arbetslös. A-kassan ger 80 procent av maximalt 25 025 kronor i månaden de första 100 dagarna vid arbetslöshet. Men för att kunna ta del av a-kassan måste du har varit medlem i minst ett år.

– Många tror ofta att a-kassan är något man är medlem i per automatik om man är medlem i Naturvetarna, men det stämmer inte. Du måste själv ansöka om medlemskap i Akademikernas a-kassa som är den du ska tillhöra om du är medlem i Naturvetarna, säger Monica Fröjd.

En inkomstförsäkring ingår däremot i ditt medlemskap i Naturvetarna. Inkomstförsäkringen kompletterar a-kassan och kan ge dig 80 procent av din inkomst. Eftersom många naturvetare tjänar mer än 25 025 kr i månaden blir detta en viktig ekonomisk trygghet.

– För att kunna ta del av inkomstförsäkringen är det ett krav att du är medlem i och beviljas ersättning av Akademikernas a-kassa.

Om din arbetsgivare har tecknat kollektivavtal finns även ekonomiskt stöd och karriärstöd att ta del av via de så kallade omställningsavtalen.

Akademikerna a-kassa uppmärksammar dagen med att arrangera seminarier och lansera Arbetslöshetsrapporten 2018.

Johanna Rösth

kommunikatör
08-466 24 57

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies