Vi erbjuder
Endast 15 procent av företagarna stänger ner helt under semestern. Foto: Colourbox

Som företagare, hur ska jag tänka kring semester?

Många företagare tycker att de inte har tid att ta semester, men enligt lag ska alla ha 25 dagars semester per år. Förutom att man bör vara laglydig är det bra om man tar en paus från sitt arbete och vilar ut!

Publicerad:

Tidigare undersökningar visar att knappt var tredje företagare tar ut fyra veckors sammanhängande semester under sommaren. Bara 15 procent stänger ner helt under semestern och åtta av tio tänker på sitt företag dagligen. Detta kommer varken att gynna dig eller ditt företag i längden.

Ett tips är att se över när det generellt är semestertider i din bransch och planera in din semester efter det. Du undviker då att hamna i en situation där du måste tacka nej till uppdrag och därmed riskera att förlora dem som kunder.

Checklista för att din semester ska fungera

Det finns några saker du kan göra för att din semester ska fungera:

Koll på kunderna

Det är ofta viktigt att känna till kundernas behov i förväg. Förbered även dina kunder, i god tid före din semester, på att du ska ha semester och när du är tillbaka. Informera även om vad du hinner med innan din semester. Det samtalet kan du till och med använda som kundvård - ring runt till dina kontakter, berätta att du är ledig och önska glad sommar!

Koll på fakturor

Skapa rutiner, om du inte redan har det, för att betala fakturorna under semestern.

Dina intäkter?

Vet du om alla kunder betalar i tid under sommaren? Och har du tänkt på att ta tillräckligt mycket betalt under resten av året så att du har råd att ta semester?

Vem är chef?

När du inte är på plats måste någon annan uttalat ta din plats, och det måste vara en person som förmår att agera vid behov. Se till att denne person alltid kan nå dig, även om du har semester. Detta gäller främst dig som har anställda.

Tekniken

Vi är oerhört teknikberoende i dag, och de system och den teknik som ditt företag använder måste fungera, och kunna få support även när det är mitt i semesterperioden.

Mejlsvar

Ordna med automatiskt mejlsvar. Bestäm dig för hur ofta du tänker kolla mejlen, och berätta det i automatsvaret.

Mobilsvar

Ordna med automatiskt mobilsvar. Tala in ett nytt tillfälligt meddelande i mobilen om du inte är nåbar hela tiden.

Lön och skatt

Planera för löneutbetalningar och skatteinbetalningar i förväg. 

Och sist men inte minst; ha en riktigt skön semester!

Pantea Ansari

ombudsman
08-466 24 03

Kommentarer

Kommentera