Fråga oss här!
Vi erbjuder
En storstad som Madrid slukar enorma mängder vatten. Foto: Colourbox

Fråga en naturvetare: Hur klarar storstäderna vattenförsörjningen?

Det räcker med en nederbördsfattig vinter för att det ska bli problem med grundvattnet i sydöstra Sverige och på Gotland. Hur klarar heta och torra städer som Madrid och Bagdad vattenförsörjningen?

Publicerad:

Mellanöstern, Sydeuropa och Kalifornien är exempel på regioner som upplever vattenbrist. De flesta städer är beroende av vatten från närliggende älvar eller reservoarer som transporteras i rör, eventuellt i kombination med grundvatten.

När den primära vattenförsörjningen minskar och det inte är möjligt med alternativa källor måste vattnet sparas och ransoneras. En person använder kanske 200 liter vatten om dagen: någon liter till att dricke, matlagning, toalett (10-15 liter per spolning), dusch, badkar, tvättmaskin med mer.

Nya teknologiska lösningar som sparar och reducerar vattenförbrukningen blir vanligare. Rening och recirkulering av vatten (inklusive från toaletter) förekommer i städer med vattenbrist. I en stad som Singapore är allt vatten recirkulerat och i London blir också vattnet använt igen.

Kom ihåg att det mesta av vattnet som vi konsumerar är genom maten vi äter. Mellan
2 500-3 000 liter vatten går åt i produktionen av vår dagliga diet. Kött kräver mer vatten än vegetariska alternativer. Ett kilo biff (nöt) förbrukar 1 5000 liter vatten i produktionen. När det är brist på vatten, är det derför ofta konflikt om vattnet mellan jordbruk och stora milionstäder.

Terje Östigård, docent, Nordiska Afrikainstitutet

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies