Vi erbjuder
Mingel under akademikernas högskolepolitiska forum 2016. Foto: Maria Mattiassons

Tvärvetenskap och hållbarhet i fokus

I veckan ordnades Akademikernas högskolepolitiska forum. Diskussionerna handlade mycket om vilken roll högre utbildning och forskning har i en hållbar framtid.

Publicerad: Uppdaterad:

Hur bidrar du till en mer hållbar värld? Enkäten landar i min hand i pausen mellan två seminarier. Jag har nyss lyssnat till Johan Rockström, som talat om hur vi behöver jobba tvärvetenskapligt för att få en hållbar utveckling. Och om att sustainability science, hållbarhetsvetenskap, är ett område där Sverige skulle kunna bli ett profilland.

Akademikernas högskolepolitiska forum hade i år temat Högre utbildning och forskning för en hållbar framtid. Dagen inleddes av Göran Arrius, som talade om akademins roll för att hitta lösningar på morgondagens problem.

– Studenternas kunskap i hållbarhetsfrågor behöver öka och lärosätena behöver ta in dessa frågor på ett bättre sätt i undervisningen, sa han.

Arbetsvillkor och digitalisering

Deltagarna i forumet kom från olika lärosäten, myndigheter och organisationer som på olika sätt jobbar med högskolefrågor. Bakom arrangemanget står tretton Saco-förbund, Saco studentråd och Saco.

– Naturvetarna är med och arrangerar akademikernas högskolepolitiska forum för att vi vill sätta högre utbildning och forskning på den politiska agendan. Det finns andra forum för utbildningspolitik och för forskningspolitik men inget som på samma sätt som forumet sätter fokus på kopplingen däremellan, säger Sofie Andersson, utredare på Naturvetarna.

Dagen bjöd på parallella seminarier om till exempel forskningsfinansiering, hur vi matchar kompetens och jobb, arbetsvillkor, rörligheten på arbetsmarknaden och om digitaliseringens konsekvenser. I minglet mellan seminarierna diskuterades mycket om hållbarhet och möjligheter till olika samarbeten.

Ökad rörlighet för att inte stagnera

Statsvetaren Joakim Palme avslutade programmet med att bland annat tala om att vi behöver ta tillvara kompetens hos dem som invandrar till Sverige av olika skäl. Han talade också om så kallad disciplinär integration, att olika vetenskaper samverkar, och om hur vi behöver uppmuntra människor med olika bakgrund att söka sig till akademin.

– Annars riskerar man att missa den bästa kompetensen. Vi behöver ökad rörlighet och ökad mångfald för att inte stagnera, sa han.

Den där enkäten då? Jo, facit visade vilken typ av förändringsagent jag är - Malala Yousafzai, som hittar idéer och engagerar – och jag blev hopparad med en person med andra egenskaper. Tillsammans ska vi komma på bra idéer för en hållbar framtid.

 

Du kan se presentationerna av miljöprofessor Johan Rockström eller Joakim Palme, ordförande Delmi, på Saco Play.

Anna Norberg

Jobbar inte längre på Naturvetarna

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies