Vi erbjuder
Priset på 25 000 kronor för hållbara transporter gick till Lena Lundberg, Yrsa Lindberg, Linnea Heiskala och Marta Andersson.

Studenter vann pris för hållbara innovationer

Det slog gnistor när studenter och näringsliv möttes i Sustainergies cup. Företagen fick nya idéer som kan komma till nytta i deras arbete med hållbarhet. Studenterna knöt kontakter och får chans att komma vidare i karriären.

Publicerad: Uppdaterad:

Fest och glam var det när vinnarna i årets Sustainergies cup utsågs. Totalt 75 000 kronor låg i potten för de tre klasserna klimat, transport och förpackningar.
Uppgiften för studenterna var att hitta hållbara och smarta lösningar som kan komma till nytta i samhället. Scania, Billerud Korsnäs och Trafikverket var värdar för de olika prisklasserna.
– Det här är ett utmärkt sätt för oss att komma i kontakt med studenter och få del av deras idéer. Vi har hela tiden behov av innovativa lösningar för att utveckla nya produkter och tjänster, sa företrädaren från Scania.
Arrangören, den ideella föreningen Sustainergies syfte är just att skapa interaktion mellan studenter, akademi och näringsliv. Det nya här är att koppla ihop karriär och hållbarhet.

Sveriges bästa

Även Billerud Korsnäs och Trafikverket vill bidra till hållbarhet och ha dialog med studenterna. Scania var först ut och kallade upp finalisterna på scenen. Applåderna tog aldrig slut när Sveriges bästa studentgrupp hyllades.
– Det här är hur roligt som helst, säger de unga kvinnliga pristagarna, som har en tvärvetenskaplig kompetensprofil i gruppen.
Två av dem är blivande civilingenjörer från KTH, en är humanekolog och den fjärde är ekonom och statsvetare.
– Vi fick priset för vår idé att skapa en ny logistiktjänst. Vi vänder upp och ner på begreppen och förvandlar avfall till en resurs. Genom att ha både leverans av nya varor och hämtning av uttjänta varor i samma körning kan transporterna optimeras och göras mer hållbara. Både miljön och Scania vinner på det, säger Lena Lundberg entusiastiskt.
Gruppen är väl sammansvetsad och har tävlat ihop tidigare.
– Det här har vi jobbat med under hösten vid sidan av studierna. Det har verkligen varit en kul resa, som vi kan rekommendera andra studenter att göra, säger Linnea Heiskala.

Pengar till nya projekt

Vad ska ni göra för prispengarna?
– De kommer vi att använda för att jobba med nya hållbara innovativa projekt. Det här gav mersmak, säger de samstämmigt.
I vimlet möter vi Anders Larsson som segrade i klassen förpackningar med Billerud Korsnäs som värd. Utgångspunkten var att titta in i kristallkulan och hitta lösningar för de behov som finns om femtio år.
– Ur förpackningarna skapar vi kolkällor och suger upp kol från atmosfären. Det gör vi genom att omvandla gamla förpackningar till biokol, som passar utmärkt för odling och kan lagras i jorden, säger Anders Larsson som läser industriell ledning och innovation på Uppsala universitet.

Smarta chips i förpackningen

Han och hans studentgrupp passade på att lämna in ännu ett tävlingsförslag. Det handlar om att installera smarta chips i förpackningarna som har koll på innehållet med avseende på bland annat mängd, temperatur och mikrobiologisk aktivitet. All data skickas vidare till en skärm på kylskåpet.
Minst lika segerrusig är Tim Isaksson, som pluggar tillämpad klimatstrategi på Lunds universitet. På egen hand tar han hem segerchecken på 25 000 kronor från Trafikverket.
– Mitt förslag syftar till att få folk att göra klimatsmarta val, med nudging som utgångspunkt. Målgruppen är de som flyttar och byter boende. I det skedet är folk som mest benägna att byta livsstil. Till exempel ska de få ett gratis resekort, som underlättar att åka kollektivt.

Kvitto på att idén håller

Han förklarar att de via webben ska informera om smart resande, som bland annat visar hur lång tid det tar att cykla från den ena förorten till den andra. Där får man också veta hur mycket man sparar på att inte äga bil själv och istället ingå i en bilpool.
– Jätteroligt att få ett kvitto på att idén håller. Om den sedan förverkligas är det bingo. Motsvarande en månad har jag jobbat med detta, klimatfrågan är en passion för mig. Pengarna ska jag använda till att jobba med nya idéer.
I höst kommer en ny utlysning för deltagande i Sustainergies cup. Ännu så länge är inga teman klara, så håll utkik på deras webb.

Lars-Erik Liljebäck

chefredaktör
08-466 24 19

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies